Förstår inte hur moské påverkar varumärket Vimmerby

Svar på insändaren "Värna Vimmerbys varumärke – stoppa moskébygget".

Signaturen A. R har svårt att förstå hur signaturen "Prunus Wermlandiensis kan se kopplingar till Vimmerbys varumärke och turismen i sin kritik mot placeringen av moské i gamla Preem-macken.

Signaturen A. R har svårt att förstå hur signaturen "Prunus Wermlandiensis kan se kopplingar till Vimmerbys varumärke och turismen i sin kritik mot placeringen av moské i gamla Preem-macken.

Foto: Jimmy Karlsson/Ida Carlwe

Insändare2023-10-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur många missuppfattningar kan man få med på bara några rader? Jag ska inte låtsas att jag är förvånad att det finns de som har åsikter som ”Prunus Wermlandiensis”, som i insändaren ”Värna Vimmerbys varumärke – stoppa moskébygget” luftar en imponerande mängd fördomar. 

Det vore intressant om "Prunus" ville reda ut och förklara lite mera begripligt hur planerna som Bullerbyns kulturförening har för att få liv i den trista gamla macken hotar ”Vimmerbys varumärke?” Ett varumärke som kopplas till turismen. Ska man dra slutsatsen att planerna i gamla macken på sikt skulle påverka Vimmerby som turistmål?

Föreningen beskriver för övrigt att det inte kommer att synas utåt att det är en moské, som lugnande besked till alla oroliga. Det som skaver ordentligt, skriver "Prunus", är att verksamheten ska ligga granne med Vimmerbybornas eget vardagsrum, Källängsparken, till råga på allt kulturminnesmärkt. Vari består problemet? Blir det skav i parken för att det pågår träning, meditation eller bön i en icke moskéliknande byggnad ett stenkast bort?

Närheten till Vimmerby kyrka och stadens paradgata Storgatan, som väl i ärlighetens namn inte är så där alldeles vacker just på den plats som vi nu pratar om, är också något som "Prunus" reagerat på. Varför då? Om Prunus menar att detta låter som ett dåligt skämt får vi nog be om lite tydlighet, för humorn går oss totalt förbi. Upplys oss gärna.