Ja, jag är orolig för skolorna – mycket orolig

"Vi pekar på verkligheten och ser lånemiljarder framåt. Vi är oroliga för ekonomin, för skolor och framtiden, för de unga som ska betala", skriver Peter Fjällgård, Vänsterpartiet i Vimmerby.

"Vi är oroliga för ekonomin, för skolor och framtiden, för de unga som ska betala", skriver Peter Fjällgård (V).

"Vi är oroliga för ekonomin, för skolor och framtiden, för de unga som ska betala", skriver Peter Fjällgård (V).

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Insändare2022-09-06 11:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 1 april 2015. Fyra skolor ska stängas, Rumskulla, Tuna, Djursdala och Gullringen, samt förskolan i Pelarne. Jag och några politiker från Vänsterpartiet drog igång det hela, men vi tonade ner det politiska. Invånare sida vid sida, ort bredvid ort, drev allt tillsammans fram till beslut. 

Inför valet 2022 läser vi i tidningen om kommunens ansträngda ekonomi, och att M, KD och C:s uppdrag att spara på verksamheter inte går, utan att ta bort något. Exempelvis "nån skola eller några kök", enligt ekonomichefen.

Under fyra år utarmas en skola med regler kring skolskjutsar, som i Rumskulla. Jag har skrivit och drivit frågan om att få välja vilket håll bussen går. Stöttat barnens vilja att gå i sin skola. Men allt stupar på politiska beslut. Till slut orkar de inte längre. Bara misstro och missnöje och flera barn till redan belastade skolor i stan.

Är jag orolig för skolorna? Ja, mycket. Man har från M, C och KD lagt sparkrav på cirka 3,5 miljoner på barn och utbildning, som har stort underskott. En ekonomiskt ansvarig tjänsteman pekar på det Vänsterpartiet lyft, att mycket pekar åt fel håll. Låneskulden är i dag 1,6 miljarder. Vimmerby står åter inför stora investeringar, säger han. Förskola, äldreboende och ny högstadieskola är minst 600 miljoner. Räntan beräknas gå upp och pensionskostnaderna med cirka 37 miljoner.

Centerpartiet ville i en insändare påminna om vem som skulle lägga ner skolorna! Vi pekar på verkligheten och ser lånemiljarder framåt.
Vi är oroliga för ekonomin, för skolor och framtiden, för de unga som ska betala. Moderaterna är det parti som i majoritet höjt skatten två gånger, för att betala gymnasiet och äldreboenden. Efter ett par år har man i stället använt pengarna i drift. Skatten och skulden står kvar.

Nu väljer M, C och KD åter att inte ta politiska beslut och istället lägga sparkrav till tjänstemän. Barn- och utbildningsnämnden har inte klarat att spara allt. Förra gången var svaret skolor, nu har man knappt startat och man läser åter skolor i tidningen.

Vi behöver politiker med "Ansvar, Mod och Ekonomi"!