Signaturen ”Upprörd mamma” skriver en arg och en smula provokativ insändare om slappa avslutningsveckor i skolan med Youtubeklipp, kortspel och quiz. På Vimmerby Tidnings Facebooksida låter inte kommentarerna vänta på sig. Majoriteten tycks mena att det är jättebra att eleverna får chilla under terminsslutet och att pedagogerna vet vad de gör.
Självklart är det helt ok att mellanstadiebarn har en avslutande julfest med popcorn, som läraren Maria Rotebäck berättar i sitt svar på insändaren, "Släng inte alla lärare under bussen". Och visst förstår man att många lärare gör sitt jobb under press och anstränger sig för att uppfinna dagen på nytt. Men nog måste man kunna ifrågasätta varför högstadieelever – för det utgår jag från det handlar om i fallet ”Upprörd mamma” beskriver – i hela veckor ska gå till skolan utan att få fylla dem med något meningsfullt? Vad sänder vi för signaler, vi vuxna? Att det är så jobbigt att behöva genomlida skolan att man behöver lång tid av filmtittande och chillande för att stå ut innan man går på jullov?
Jag tror att det finns flera exempel som liknar det upprörda mamman beskriver. Och alldeles säkert finns det också massor av exempel som överensstämmer med Maria Rotebäcks bild av verkligheten. Bara för att en förälder kritiserar något hennes barn lever med behöver det ju inte handla om att ”slänga alla lärare under bussen”.
Att använda skoltiden till så vettigt innehåll som möjligt måste väl ändå vara ett gemensamt mål?