Replik till ”Upp till bevis – för pensionärernas skull”.
Den 2 februari hade vårt läns S-riksdagsledamöter ett debattinlägg om sitt förslag om garantitillägg till dem som har garantipension. Nu återkommer de med förnyad argumentation. Förslaget ingår i regeringens vårbudget, som ska upp till omröstning nästa vecka. Det är ett märkligt förslag. Det motverkar direkt det inkomstpensionstillägg som infördes i höstas. Inkomstpensionstillägget skulle öka respektavståndet mellan dem som efter ett långt arbetsliv har marginellt mer pension än dem som inte arbetat alls och har garantipension.
Garantipension är ett skattefinansierat bidrag som kräver 40 års boende i Sverige för full pension. Till skillnad från inkomstpensionen som kommer från avgifter på det lönearbete man haft och betalat skatt på. Hur tänker man i ett parti som lägger förslag som motverkar varann? Jag avundas inte Pensionsmyndighetens informatörer som är ute och ska förklara hur pensionssystemet fungerar.
I inlägget hänvisar de till alla som ”arbetat hårt och gjort rätt för sig hela yrkeslivet”. Varför då koppla höjningen till dem som har garantipension, som inte har något med lönearbete att göra? De nämner också de, oftast kvinnor, som sliter i låglöneyrken i vård, lokalvård och butik. Förslaget är en viktig jämställdhetsreform påstår de. Nu har ju pension inte något med kön att göra. Inkomstpensionen bygger på vår livsinkomst och att kvinnor har lägre pension beror på lågavlönat arbete, oftast på deltid. Möjlighet till heltid och högre lön – det är lösningen på bättre pension för kvinnorna. Men vad får exempelvis vård-och omsorgspersonal höra när de kräver högre lön: Att de hotar hela samhällsekonomin…!
Mot regeringens förslag om garantitillägg har oppositionen till höger lagt ett förslag som också höjer garantipension och bostadstillägg, alltså mer bidrag, kompletterat med en skattesänkning. Tyvärr för oss pensionärer finns det inget förslag som rättar till bristerna i inkomstpensionssystemet. Trots att det finns ett mångmiljardöverskott som skulle kunna användas.
Hur vi som pensionärer ska kunna välja parti att rösta på i höstens riksdagsval får nog bero på andra frågor än pensionerna. För där visar alla en häpnadsväckande okunskap om hur vårt pensionssystem fungerar.