Ta reda på fakta innan ni slår er för bröstet!

Svar på debattartikeln "SD:"Hurra, de styrande kopierar vår politik!"" den 22 juli.

Skyddet för visselblåsare har inget med SD:s motion att göra, utan med en ny lag, något som inte skribenten tyckte framtick av SD:s debattartikel i ämnet.

Skyddet för visselblåsare har inget med SD:s motion att göra, utan med en ny lag, något som inte skribenten tyckte framtick av SD:s debattartikel i ämnet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2022-07-26 05:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna Vimmerby skriver om visselblåsare och läsarna får intrycket att det är deras eget förslag med en motion som man lämnat in till kommunen i april för två år sedan. 

Men det går inte att slå sig för bröstet och tycka att man gjort bra ifrån sig om man inte bemödar sig att ta reda på fakta. Då hade SD kunnat läsa att det funnits ett visst skydd tidigare mot visselblåsare, men genom ett EU-direktiv förstärks det skyddet ytterligare så att man som visselblåsare inte riskerar repressalier.

Detta EU-direktiv kom den 7 oktober 2019, enligt ett pressmeddelande från EU.  Lagen började gälla den 17 december 2021 men arbetsgivare med minst 50 anställda och privata med minst 250 anställda hade fram till den 17 juli 2022 på sig att implementera detta vilket alltså Vimmerby kommun nu har infört, helt enligt reglerna för den nya lagen. Från den 17 december 2023 gäller kravet även privata arbetsgivare med minst 50 anställda. 

På en punkt kan jag hålla med och det är att det tar ibland lång tid för en motion eller medborgarförslag att bli behandlat. Där vore det önskvärt med kortare handläggningstider. Men som sagt, innan man lämnar in en motion till kommunen, ta reda på fakta först. Det spar både tid och pengar för kommunen.