Undrens tid är inte över – vi blir oskyldigt anklagade av kyrkan

Nyligen skrev vi om en Vimmerbybo som var missnöjd med kyrkans hantering av gravstenen han sköter på Tuna kyrkogård. Nu har det kommit en insändare i samma ämne.

Nyligen skrev vi om en Vimmerbybo som var missnöjd med kyrkans hantering av gravstenen han sköter på Tuna kyrkogård. Nu har det kommit en insändare i samma ämne.

Foto: Privat

Insändare2024-06-27 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Via reportaget i Vimmerby Tidning har vi fått veta av pastoraten i Svenska kyrkan att 100 000-tals svenskar vanvårdat sina gravrätter, som tydligen är rätt ord. Detta på grund av att de firmor som blir anlitade av våra begravningsbyråer inte har monterat dessa gravfundament enligt de regler och lagar som gäller. 

Å nu rekommenderar pastoraten att gravinnehavarna ska anlita dessa firmor som inte från början kunde utföra detta på rätt sätt, till en kostnad av cirka 3 000 kronor. Det är mycket för pensionärer som lever på marginalen idag.

Förundrans tid är tydligen inte över än. Oskyldiga blir anklagade för att begått ett brott, som andra har begått, av en religiös kyrka. Kan ju anta att detta inferno innebär att det kommer att monteras vanliga träkors på våra gravvårdar, och att gravvårdar inte kommer förnyas, när kontraktstiden löpt ut. Det finns ju inga gamla träkors som blivit omkullvälta, så dem är tydligen klassade som ofarliga för personal och besökare.

Även om en gravsten är rätt eller fel monterad borde den ju vara klassad som vanvårdad, då vem som helst kan snubbla och träffa en gravsten med sitt huvud, som kan få oerhörda konsekvenser för den som råkar ut för denna olyckshändelse, att krocka med en sten. Då är det nog bättre att få närkontakt med ett träkors, som har betydligt mindre yta att råka träffa.

Så denna ordning kanske innebär att inkomsterna sjunker för både de som hur ut gravplatser och dessa firmor som ju egentligen är ansvarig för den VANVÅRD som gravrättsinnehavarna blivit beskyllda för. Undrens tid är inte över än.