Polisen om biljakten bland villor: "Det är noga avvägt"

Polisens biljakt slutade med att en bil prejades in i en betongmur i ett villakvarter. Gruppchefen för ingripandeverksamheten, Gabriella Bodger, förklarar hur polisen arbetar i sådana här situationer.

Polis prejade en bil av vägen i villakvarter. "Det är noga avvägt", säger gruppchefen för ingripandeverksamheten, Gabriella Bodger, som förklarar hur polisen arbetar i sådana här situationer.

Polis prejade en bil av vägen i villakvarter. "Det är noga avvägt", säger gruppchefen för ingripandeverksamheten, Gabriella Bodger, som förklarar hur polisen arbetar i sådana här situationer.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2021-06-02 15:31

Klockan var runt 17 på tisdagseftermiddagen när en polispatrull skulle stoppa en personbil för kontroll på riksväg 23/34 utanför Hultsfred.

Istället för att stanna på polisens signal, ökade föraren hastigheten och vek av mot Hultsfred. Färden fick ett slut först när polisen prejade personbilen, så den kolliderade med en betongmur i ett villakvarter.

När tidningen når Gabriella Bodger vet hon inget än om den specifika händelsen, men kan uttala sig rent generellt hur polisen arbetar i sådana här situationer.

– Om en förare inte stannar på polismans tecken, utan kanske istället accelererar, då anmäler vi det till vår ledningscentral, så den och vakthavande befäl vet om vad som händer.

– Vi gör alltid en avvägning. Utsätter vi andra för fara genom att fortsätta vårt efterföljande så måste vi avbryta. Men är det så att bilen kör så pass vårdslöst, att den kan skada andra – då måste vi få av bilen av vägen. 

Föraren i det här fallet misstänks för grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning, drograttfylleri, ringa narkotikabrott eget bruk, samt brott mot knivlagen.

Gabriella Bodger förstår att man kan tänka att färden blev våldsam just för att polisen följde efter.

– Vi rapporterar hela tiden "nu kör vi och bilen framför oss i den hastigheten, nu är det tätbebyggt område och så vidare", så vakthavande tar beslut att avbryta efterföljandet, om det anses för farligt.

Villorna ligger tätt på Gränsgatan. Flera hörde smällen när biljakten tog slut mot muren.

– Smällen var inte jättehög, men tillräckligt för att jag skulle reagera. När jag tittade ut såg jag polisen och en man låg på marken, säger en boende på gatan.

Han tycker det var ett bra val av polisen att preja bilisten.

– Är det knark inblandat, så ska förarna stoppas. Det kunde ha förstört en massa liv om bilisten kunnat köra vidare.

Han får medhåll av en annan boende på gatan.

– Det är mycket busliv i Hultsfred och polisen måste sätta hårt mot hårt.

Vad tänker du kring att andra oskyldiga personer kan råka illa ut, när polisen väljer att preja en bil i ett villakvarter?

– Visst kan tredje part drabbas – å andra sidan kan tredje part bli drabbad av förarens framfart också. 

Föraren av personbilen, en man i 20-årsåldern, är inlagd på vårdavdelning på Västerviks sjukhus, med lindriga skador. Han är hemmahörande i södra länsdelen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!