Krönika: Vad rör sig i huvudena på spelarna just nu?

I skrivande stund är det bara några få timmar kvar till matchstart. Nu ska allt avgöras. Undrar vad som rör sig i huvudena på spelare och ledare i Vimmerby och Troja just nu? Antar att det är alla möjliga känslor och tankar som rör sig fritt som i en virvlande centrifug på högvarv. Snart smäller det.

Torbjörn Allvin timmarna inför avgörandet mellan Vimmerby och Troja.

Torbjörn Allvin timmarna inför avgörandet mellan Vimmerby och Troja.

Foto: arkiv

Ishockey2021-04-10 13:43
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om ni har koll på statistiken, så vet ni. 

I fyra av de fem senaste säsongerna har Vimmerby Hockey stått med ena skridskon i kvalserien. 

2017 var det Kristianstad som stod i vägen för VH. Samma sak 2019. Förra året minns vi Hudiksvall

Nu är vi alltså där igen. 2021. Enda hindret mot topp fyra och fortsatt chans att nå drömmen om Hockeyallsvenskan är Troja/Ljungby.

"Jag tycker det är vår tur nu. Det är vi värda", sa klubb- och sportchefen Morgan Persson till mig för en stund sedan när vi pratades vid. 

Ska det finns någon sorts av rättvisa, så är det bara att hålla med.

Det är ju inte alltid så, tyvärr. I den bästa av världar och just i rättvisans namn tycker jag på något sätt att båda lagen är förtjänta av en plats i kvalserien. Så blir det inte. Det är bara en plats i potten – och en vinnare.

Både Vimmerby och Troja har imponerat den här säsongen, på lite olika sätt. 

I kvartsfinalserien har det varit en kraftmätning av sällan skådat slag. Det var väntat. Det här är två lag som känner varandra utan och innan, med stenkoll på varandras styrkor och eventuella svagheter. 

I tisdags var Troja spelmässigt det bättre laget. I går var det kanske inte helt ombytta roller (det är att ta i), men VH var betydligt mer påkopplat, aggressivt och periodvis spelförande. Det kunde ha tagit slut i går. Troja hade ett par sylvassa lägen att ta ledningen i slutminuterna, innan då Gustav Jansson klev fram för andra gången i matchen och med ett rappt handledsskott frälste sitt VH.

Vem tar på sig hjälterollen idag? 

Det är såklart helt omöjligt att sia om. Däremot kommer det precis som i tisdags och fredags, garanterat vara grinigt, tätt, fysiskt och fullt av känslor där ute på isen. 

Det gäller bara att hantera dem på rätt sätt. Om det nu är möjligt när så mycket står på spel. 

Mitt tips, vad det nu är värt i ett sånt här läge, är liten fördel Vimmerby Hockey – trots allt. Ström, Jakob, Ljung, Rydén och de andra kommer säkerligen stärkta av vinsten i går. Av den anledningen så kanske, kanske den där centrifugen inombords går på lite lägre varv i VH-lägret. Det kan vara en fördel. 

Och i rättvisans namn, så...

Ni som är prenumeranter kan här läsa några av alla artiklar vi skrev om matchen igår på www.vimmerbytidning.se

Fem spaningar från fredagsmatchen

BETYGEN: De spelarna gav vi stjärnor efteråt

Jansson om avgörandet "Satt fint i krysset"

Skrällen: favoritlaget utslaget

Horsky: "Vi var det bättre laget"

LIVERAPPORTERING: Så rapporterade vi om matchen