Musteriet om nya alkoholförslaget: ”Skulle helt klart stärka oss”

Gårdsförsäljning av alkoholdrycker kan bli verklighet under våren 2025 enligt nytt förslag från regeringen. Det här skulle kunna förändra spelplanen för flera lokala aktörer: "Det skulle helt klart stärka oss som besöksmål", säger Staffan Samuelsson som bland annat driver Musteriet i Djursdala.

Äppelglögg och cider är förslag på drycker som Staffan Samuelsson tänker att hans besökare kan komma att lämna musteriet med om förslaget blir verklighet.

Äppelglögg och cider är förslag på drycker som Staffan Samuelsson tänker att hans besökare kan komma att lämna musteriet med om förslaget blir verklighet.

Foto: Johannes Widergren

Djursdala2024-06-08 20:00
undefined
Staffan Samuelsson ser positivt på det nya lagförslaget och har redan planer på ett antal produkter som skulle kunna bli aktuella längre fram, om förslaget går igenom.

Under första halvåret 2025 ska småskaligt och hantverksmässigt producerade alkoholhaltiga drycker kunna säljas på vingårdar, mikrobryggerier och destillerier, enligt nytt förslag från regeringen. Staffan Samuelsson som driver Musteriet i Djursdala och Oxgården i Vimmerby och som tidigare i år blev utsedd till årets företagare ser flera utvecklingsmöjligheter om förslaget skulle bli verklighet.

– Det öppnar ju upp för flera möjligheter för oss som kan ge positiva ringar på vattnet, säger han.

Har ni redan nu några planer ni kan dela med er av?

– För vår del skulle det kunna innebära att vi kan göra glögg på äppelmust, äppelglögg till exempel. Sen längre fram kanske även cider men det är inte aktuellt just nu. Vi ser även hur vi skulle kunna samarbeta med andra, till exempel Vimmerby Spritfabrik, och göra gemensamma produkter med dem.

Ser du några risker med förändringen?

– Nej, jag ser inga risker alls med förslaget.

undefined
Vimmerby Spritfabrik har släppt ett flertal produkter som går att köpa hos Systembolaget. I framtiden kanske vi även kommer att kunna gå hem med en flaska gin efter ett besök i deras tillverkningslokal.

Vimmerby Spritfabrik har däremot inte haft så mycket tid att fundera över vad detta förslag skulle kunna innebära för deras verksamhet ännu. Det förklarar Mathias Lennström, en av männen bakom företaget.

– Vi har fullt upp med annat i dagsläget, till exempel är det mycket att sätta sig in i kopplat till Systembolaget, så vi har inte kommit till det stadiet ännu, säger han.

Förslaget i korthet

Gårdsförsäljningen av alkohol kommer enligt förslaget att beröra företag som årligen producerar högst:

• 75 000 liter spritdrycker

• 400 000 liter jästa drycker upp till 10% alkohol (t.ex. öl och cider)

• 200 000 liter jästa drycker över 10% alkohol (t.ex. vin)

Varje enskild besökare kommer att kunna köpa 0,7 liter spritdryck och 3 liter vardera av vin, starköl och andra jästa drycker.

Enligt regeringen värnar förslaget vårt svenska detaljhandelsmonopol för alkohol och den försäljning som sker hos producenten kommer endast att kunna ske i samband med betalda besök hos producenten.

Statsminister Ulf Kristersson beskriver förslaget som en frihetsreform som kommer att öppna upp möjligheter för både företagare och besöksnäringen.

Källa: Regeringen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!