Regn och bakterier stoppade inte barnens sommarläger

Gråvita skyar och regn stoppade inte Djursdala Sportklubbs övernattningsläger. Däremot fick deltagarna inte lov att bada, i enlighet med kommunens rekommendationer.

Wilgot Djurstedt, 11, påväg att göra tältet hemtrevligt. Det är lika bra att maxa lasten för att slippa gå två gånger.

Wilgot Djurstedt, 11, påväg att göra tältet hemtrevligt. Det är lika bra att maxa lasten för att slippa gå två gånger.

Foto: Annie Hogner

Djursdala2023-07-06 12:00

Under tisdagen gick Vimmerby kommun ut med en varning om otjänligt vatten vid Stjärneviksbadet. På sin hemsida skriver de att bad där sker på egen risk, eftersom vattnet har visat sig ha höga bakteriehalter. Detta drabbade barnen på Djursdala SK:s övernattningsläger mellan onsdagen och torsdagen, som fick anpassa aktiviteterna efter rekommendationen. 

En av ledarna på lägret är föreningens Annie Hermansson, som under onsdagsförmiddagen grävt mask för att barnen ska kunna fiska.

– Vi får inte bada, men kan ju göra sånt som att fiska, paddla kanot, grilla, leka och sova i tält. Nu är det ju inte så varmt ändå, och vi kan hitta på jättemycket annat, så det är bra, säger hon.

Inför lägret var det mest föräldrar till de deltagande barnen som hörde av sig och hade lite frågor om hur det skulle bli, medan barnen var laddade på allt annat kul som skulle hända. När de fick höra om alla andra aktiviteter blev alla lite mer lugna.

undefined
Under starttiden för lägret avrådde Vimmerby kommun från bad vid det populära Stjärneviksbadet, då vattnet visat sig ha höga bakteriehalter. Ett par skyltar om det fanns uppsatta på platsen, om än lite små.

När Vimmerby Tidning kommer till Stjärneviksbadet vid lägrets start är de flesta tälten uppsatta och ett gäng är redan igång med fiske. En av dem är Nils Johansson, snart 11, från Karsnäs.

– Det känns lite tråkigt att vi inte får bada, men det är okej eftersom man ändå kan vara i lite med kroppen, bara inte huvudet, säger han.

Barnen fick nämligen lov att vada ut till bryggorna och känna på vattnet på det sättet, men inte mer än så. Fast det verkade inte gå någon större nöd på dem ändå.

– Jag är mest taggad på att få fisk och att sova i tält, säger Nils.

undefined
Att vada i vattnet ut till bryggan är inget problem.

Barnen som deltar på lägret är mellan 5 och 12 år och för många är hänget med kompisar det viktigaste. Två kompisar som glider runt tillsammans är Ellen Lundahl, från Djursdala, och Alicia Blomberg från Kisa. De båda elvaåringarna hade velat bada, men gillar läget.

– Det är ändå inte badväder och jag har faktiskt redan hunnit testa det nya hopptornet, säger Ellen.

– Vi är taggade på att träffa kompisarna och vara uppe sent, säger Alicia.

För att kunna genomföra lägret har Djursdala SK ansökt om sommarlovspengar från kommunen. De har även lånat utrustning till vissa aktiviteter från fritidsbiblioteket i Fabriken, men tält har deltagarna fått ta med själva.

Under många somrar förr anordnades Stjärnevikskollot på samma ställe av Södra vi IF, men det görs inte längre i föreningens regi. Det här lägret är som ett alternativ till det uppskattade arrangemang som gått i graven.

undefined
En rafflande volleybollmatch hanns med innan det var dags att grilla hamburgare.
undefined
Regnet stoppade inte Djursdala SK:s övernattningsläger.
undefined
Ett gäng vuxna var på plats till en början, för att hjälpa till med tältuppsättningen och se till att alla kom i ordning.
undefined
Ebbe Axelsson, 8, är en rutinerad kollobesökare som ofta hänger på Stjärneviksbadet. "Jag har varit här massor av gånger", säger han.
undefined
Tälten fick deltagarna ta med själva. Många såg fram emot att få tillbringa natten där och hänga uppe sent med kompisarna.
undefined
Wilgot Djurstedt, 11, påväg att göra tältet hemtrevligt. Det är lika bra att maxa lasten för att slippa gå två gånger.
undefined
Nils Johansson, snart 11, är besviken över att han inte får bada. "Men det är okej eftersom man ändå kan vara i lite med kroppen, bara inte huvudet", säger han.
undefined
Annie Hermansson från Djursdala SK är en av ledarna på övernattningslägret. Hon har varit i kontakt med kommunen för att höra vilka bakterier det rör sig om och fått höra att man inte ska få i sig dem, men att det inte är någon fara att få vattnet på huden så länge man inte har öppna sår.
undefined
Ellen Lundahl och Alicia Blomberg, båda 11, är taggade på att hänga med kompisar och vara uppe sent.
undefined
Fiske var en populär aktivitet för deltagarna på lägret. När Vimmerby Tidning var på plats hade ingen fått någon större fångst, men någon liten abborre hade åtminstone nappat.
undefined
Kommunen har bistått med kanoter för att barnen ska kunna paddla. "Men inte utan en vuxen", säger Annie Hermansson vid samlingen och alla nickar i samförstånd.
undefined
Att utmana balansen på gungbrädan kan vara ganska kul det också.
undefined
Nils Gunnarsson, snart 9, hoppas att kompisarna ska sova gott i tältet under natten.
undefined
Stjärnevikskollot i regi av Södra Vi IF anordnades under många somrar tillbaka i tiden. Nu när det inte längre finns på samma sätt, har Djursdala SK tagit tag i saken och anordnar istället ett övernattningsläger.
undefined
Samling i regnet.
undefined
När tälten var uppsatta fanns det mycket tid för spring och lek.

 

undefined
Samling i regnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!