Bra konjunkturläge för varslade i Hjältevad

Närmast följer fackliga förhandlingar på Hjältevadshus kring hur varslen ska verkställas och vilka individer som drabbas.

8 februari 2019 19:00

I onsdags lade Hjältevadshus ett storvarsel vilket innebär att 100 av de 250 medarbetarna på husfabriken kan tvingas lämna sina jobb. Den femte juni verkställs de första uppsägningarna.

– Ett varsel är ett förebud och vi hoppas kunna reducera det, säger Pontus Eklind, som redan från början sagt att företaget kommer göra allt man kan, för att hjälpa de anställda.

En av de aktörer man avser att samarbeta med kring den målsättningen är kommunen.

– Jag kan inte säga så mycket, men att kommunen har en dialog med ledningen på Hjältevadshus, säger näringslivschef Marie Brask.

– Men sedan kan jag inte gå vidare vad den resan innebär, betonar hon.

– Det är aldrig roligt när det varslas. Vi försöker ändå se det positivt, för företaget ser över hur man ska hantera det. I dagsläget är det ett varsel och inget annat.

Hur kan ni hjälpa till?

– Det beror helt på vad företagsledningen önskar för stöd i frågan. Hittills är det mycket internt och företaget måste själva se hur de ska hantera det här och hur de ska gå vidare. Det är företaget själv som i dialog med oss kan se om vi kan hjälpa till. Vi har kontakten och det är en öppen lina. Men är för tidigt att säga hur det ska hanteras.

Hur ser det ut hos övrig industri i Eksjö kommun?

– Jag får in signalerna att det fortfarande tuffar på hos företag och på sågverk. Man kan titta runt och se flera som varslat, men inte i vår kommun. Vi har inget märkt i de sammanhang vi är, säger Marie Brask.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ivonne Svahn