Upplagt för ny jättefest: "Vi har sålt fler biljetter i år"

Veronica Maggio och Darin är några av dragplåstren. Nytt för i år är ett lite lugnare område – Lilla folkets park. "Vi har sålt fler biljetter än föregående år", säger Maria Stejdahl som är ordförande i den prisade Föreningen Fiesta som arrangerar Eksjö. Stadsfest.

Eksjö Stadsfest arrangeras mitt i stadskärnan. Förra året kom det cirka 25 000 besökare fördelat över två dagar.

Eksjö Stadsfest arrangeras mitt i stadskärnan. Förra året kom det cirka 25 000 besökare fördelat över två dagar.

Foto: Bengt Ljunggren

Eksjö2024-08-18 18:00

Snart är det dags. 30–31 augusti är det stadsfest i Eksjö.

Hur går dina tankar?

– Nu längtar vi. Det är inte många dagar kvar och det känns jättebra. Vi känner oss redo, säger Maria Stejdahl.

Det är ett rutinerat och väloljat gäng som arrangerar Eksjö Stadsfest. I drygt femton år har styrelsen arbetat ideellt och ordförande Maria Stejdahl är förhoppningsfull.

Vad är det hemliga receptet för att skapa en bra stadsfest?

– Det viktiga är att kunna locka en bred publik i alla åldrar, barn, unga och gamla. Det skapar trivsel där större hänsyn visas till varandra.

Vad är speciellt med Eksjö Stadsfest jämfört med andra fester?

– En framgångsfaktor är vår gamla stadskärna som lockar, att festen är mitt i stan. Den är otroligt vacker och drar redan många turister. Det skapar en mysig stämning och inramning för våra artister och publik att vistas i.

undefined
Eksjö Stadsfest har sålt fler biljetter än föregående år.

Eksjö Stadsfest har i år prisats för 2023 års arrangemang. Bokningsbolaget Sweden live är en intresseorganisation för agenturer, musikarrangörer, organisationer och företag inom livemusikbranschen som varje år utser vinnare i olika kategorier under rubriken LivApan.

– Det känns fantastiskt att vi har fått priset LiveApan Arrangör. Det är stundtals slitsamt att arbeta med detta på vår fritid och det är unikt att vi är en ideell förening. Men vi tycker det är så roligt och därför känns erkännandet extra motiverande, säger Maria Stejdahl.

Ur motiveringen: "Ideella krafter har med engagemang och gemenskap som ledstjärna sedan 2008 sett till att hundratals artister underhållit på stadens torg. Det krävs både mod och skicklighet att samordna en sådan organisation, och i processen skapa mervärden för hela bygden."

Sett till förra årets framgångar hoppas Maria Stejdahl på en upprepning i år.

– Vi har sålt fler biljetter än föregående år och vi kan inte garantera att man kan köpa biljetter på plats, säger hon.

Förra året hade de 25 000 besökare. I år är det sju scener. Den minsta med plats för 200 och den största 10 000. 

Vad finns det för nyheter detta året jämfört med förra?

– Nytt för i år att vi har utökat med ett parkområde, Finlandsparken, som vi döpt till Lilla folkets park. Det är ett lugnare grönområde med bord och bänkar och en dansbana där vi kommer ha så kallad Silent disco. Man lyssnar på egen musik i hörlurar och dansar tillsammans.

undefined
Veronica Maggio och Darin är två av årets största dragplåster.

Festivalen har flyttat en av sina ingångar för att undvika långa köer.  Norra entrén finns vid Österlånggatan och södra entrén vid Södra Storgatan (tidigare gågatan).

Vad vill du berätta om årets artister?

– Det är förstås extra roligt att vi har lyckats få Darin och Veronica Maggio att avsluta var sin dag. Men en viktig poäng med Eksjö Stadsfest är att bereda scen för även mindre kända artister oavsett hur stor publik de drar, säger Maria Stejdahl.

Hon nämner speciellt bluegrass bandet Moreau från Gränna med 14-årige sångaren Theo Moreau som uppträder min sin pappa Erik Moreau, sin farbror Gustav Moreau och Gabriel Fong. En annan är sångerskan Elin Wiigh som är 23 år. Hon slog igenom på TikTok. Nu har Elin Wiigh släppt sin första singel "People Pleasin", inspirerad av countrymusik.

– Jag tror mycket på Elin Wiigh. Det känns fint att lyfta uppkommande artister som annars bara står i replokalen utan möjlighet att få synas. Viktor Leksell är ett exempel där vi stolt kunde ge honom en plats på scen innan han slog igenom stort. Ett annat exempel är Zara Larsson. Det är häftigt och motiverande för att fortsätta med Eksjö Stadsfest, säger Maria Stejdahl.

Även The Indigo Echoes från Hultsfred uppträder.

Vilka är dina bästa minnen från förra året?

– Det var när Hov1 ställde in med kort varsel och vi fick snabbt hitta en ny artist. Det blev bandet Norlie & KKV. De hade en spelning i Linköping samma kväll och körde direkt från den till Eksjö. Det blev en oväntad succé och fin avslutning. Det glömmer jag aldrig, tacksamheten att de ställde upp var stor, säger Maria Stejdahl.

Vad hoppas du inför årets stadsfest?

– Att det kommer bli bra sensommarväder. Det är en sådan härlig upplevelse att få avsluta sommaren med en härlig feststämning innan hösten tar vid. Det är ett lyft för hela kommunen och våra samarbetspartners när vi arrangerar Eksjö Stadsfest. 

Planeringen inför nästa år är redan igång.

– Det är en ever ending story, säger Maria Stejdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!