Barnet som fördes bort hittades välbehållet efter en halvtimme. Av polisen rubriceras ärendet som olaga frihetsberövande och just nu finns ingen misstänkt. 31-åriga Ayla Hammarström, vars barn går på förskolan, reagerade starkt när hon fick reda på vad som hänt.
– Jag hade jättemycket ångest igår och blev helt bestört över hur situationen hanterades. I det här fallet tycker jag man tar det säkra före det osäkra. Jag blev upprörd över det långsamma och lite lamslagna agerandet från ledningen och tystnaden, säger hon till Vimmerby Tidning på fredagen.
På onsdagen fick hon på ryktesvägen reda på vad som verkade ha hänt men när hon frågade personalen vid hämtning blev hon hänvisad till rektorn. När hon sen pratade med sin dotter fick hon bilden av att händelsen inte verkade vara så allvarlig som hon först trott.
– Dagen efter, på torsdagen, lämnade jag barnen på förskolan före lunch och precis efter det läste jag en artikel om att ett barn blivit bortfört. Då var jag nära att åka och hämta dem direkt, säger Ayla Hammarström.
Vårdnadshavaren tycker inte att förskolan hanterat händelsen på ett bra sätt. Hon menar att hon inte fick någon ordentlig information av personalen och tvingades istället att fråga sitt barn utan att riktigt veta vad som skett.
– Hade jag inte frågat hade ingen berättat någonting. I en sådan här situation är det under all kritik och även om jag förstår att det inte kan gå på en sekund så borde alla vårdnadshavare fått veta åtminstone samma dag, så att man kan bemöta sina barn, säger hon.
Ayla berättar att hon har full tillit till personalen på förskolan och att Frödinge som ort känns väldigt trygg, men på fredagen valde hon att hålla sin barn hemma.
– När jag pratade med personal och rektor på torsdagen kändes allting otroligt vagt och som om att det inte fanns någon plan. Man väntar på olika utredningar och jag förstår att det tar tid, men hur ska vi kunna känna oss trygga här och nu? Det skulle lika gärna kunna hända igen om tre veckor och jag vill skaka liv i ledningen. Man måste vara ärlig och måste fundera kring åtgärder, säger hon.
Är du orolig för dina barn skull?
– Ja, det är jag såklart. Jag sa på torsdagen att mina barn får vara hemma om det inte finns en bättre plan på fredagen, och det gör det inte. Jag hade velat höra att man exempelvis gick ut med barnen i mindre grupper, begränsade gården eller tog in extrapersonal. I ett sådant här läge måste man göra allt man kan för att alla ska känna sig trygga.
Hur tänker du kring att lämna barnen på förskolan framöver?
– Jag vet faktiskt inte. Jag vill ge dem tid att genomföra någon typ av säkerhetsåtgärd, det man gjort hittills är inte tillräckligt.
Kommunens förskolechef Eva Johansson berättar att man fått flera mejl och telefonsamtal från vårdnadshavare som också är kritiska till att de fick veta vad som hänt först dagen efter.
– Vi ser över våra rutiner nu och det finns säkert saker som vi hade kunnat göra annorlunda. Information är alltid svårt och vi behöver bilda oss en egen uppfattning av vad som hänt innan vi går ut med något. I det här läget visste vi inte så mycket mer än att ett barn försvunnit från förskolan. Jag kan förstå att det blir en väldig oro när man får läsa om sådant här i medierna, säger hon.
Hur ser på att vårdnadshavare håller sina barn hemma från förskolan på grund av oro?
– Jag kan bara beklaga att man inte är trygg med att lämna sina barn men vi anser inte att vi behöver tillsätta några ytterligare åtgärder eftersom vi har en bemanning på plats och också möjlighet att sätta in mer bemanning om det behövs. I dagsläget har vi gjort bedömningen att det inte behövs. Vi har också haft kommunikation med vår säkerhetssamordnare som menar att det inte är aktuellt att ha vakter på plats, som det funnits önskemål om, säger Eva Johansson.