Hundägarna efter attacken i Frödinge: "Mår jättedåligt"

En lös hund gick till attack och dödade en mindre hund och skadade en annan, även en kvinna blev biten. Den drabbade familjen är ledsna och chockade men nu vill hundägarnas anhöriga nyansera bilden av vad som hänt.

"Jag vill klargöra att hunden som det gäller är borttagen nu", säger en anhörig till hundägar-familjen, som valt att vara anonym i den här texten.

"Jag vill klargöra att hunden som det gäller är borttagen nu", säger en anhörig till hundägar-familjen, som valt att vara anonym i den här texten.

Foto: Johannes Widergren/Kollage

Frödinge2023-11-12 19:30

I en stor och öppenhjärtig intervju med Vimmerby Tidning för en vecka sedan berättade Nafisa Abdul Hadi och hennes dotter Allicia om den dramatiska hundattacken i Frödinge där en lös amstaff-hund attackerade Nafisa och familjens två hundar. En av hundarna miste livet och den andra skadades svårt och behövde opereras. Nu har en anhörig till hundens ägare hört av sig till Vimmerby Tidning i syfte att ge sin bild bilden av vad som hände den där söndagen för två veckor sedan. 

– De tycker att det som hänt är väldigt jobbigt och alla tre mår jättedåligt. Hunden bor inte i Frödinge, kan jag börja med att säga, och den var bara där över natten. Det var inte någon hundpromenad där den slet sig utan när hon som hade hunden då skulle öppna dörren för att gå ut och röka, smet den och trängde sig ut och flög på de andra hundarna, säger kvinnan som valt att vara anonym i artikeln.

undefined
Lilly. en av hundarna som attackerades, kom hem från djursjukhuset efter flra operationer. Hon är trots det som hänt pigg men det är dock inte säkert att hon kommer att kunna bli helt återställd.

Hundvakten, en äldre kvinna, sprang då efter hunden ut, berättar den anhöriga, och försökte hjälpa till. Hunden flög över två staket och hade inget koppel på sig. I tumultet som uppstod när kvinnan försökte slita bort hunden från Nafisa och de två mindre hundarna blev hon själv biten i tummen.

– Hon gjorde allt hon kunde och fick slita bort hunden i nackskinnet. Jag fick köra in henne efteråt så att hon skulle kunna få en stelkrampsspruta, hörntänderna gick in i tummen men det var inget allvarligt, hon blev omplåstrad. 

Den anhöriga berättar också att hon själv har hållit på med hundar stora delar av livet och att hon har mycket erfarenhet. Hon har aldrig sett hunden som gick till attack uppvisa någon aggressivitet på det här sättet tidigare.

– Det är en omplaceringshund som ägarna har haft i drygt ett år. Hon var levnadsglad och ivrig men det är en annan sak. Hon har varit hemma hos mig med mina två hundar, mina katter och mina barn och aldrig visat sådana tendenser. Förmodligen så har det ju hänt någonting när hon löpte sist, det blev något knäppt med henne.

undefined
Det var i det här området, omkring Skolgatan, som incidenten inträffade.

En av anledningarna till att kvinnan nu hört av sig till tidningen för att berätta om händelsen utifrån sitt perspektiv är att hon hört rykten på orten om att det skulle röra sig om en annan hund än den det faktiskt var.

– Jag vill inte att någon annan ska få detta på sig och behöva bära någonting som de egentligen inte alls har med att göra. Jag vill klargöra att hunden som det gäller är borttagen nu, det är inte den andra hunden som byskvallret pratar om. Vi som bor här hör det från många olika håll, säger hon.

undefined
Nafisa och Allicia är båda medtagna efter allt som hänt, vilket de berättat i en tidigare intervju med Vimmerby Tidning. De har båda varit tydliga med att de inte vill anklaga varken någon hund eller hundägare för händelsen.

Familjen känner skam och skuld över det som hänt och kvinnan som öppnade dörren när hunden smet önskar hon kunde få allt ogjort. Samtidigt känner de med den drabbade familjen som fick en av sina hundar ihjälbiten.

– Men de vet heller inte vad de skulle kunna ha gjort annorlunda. Som sagt var så var inte hunden på något vis aggressiv innan det här hände. Vi förstår att de är helt förkrossade men det är hundens ägare också, även de förlorade en familjemedlem och jag vill bara få lite nyans på det hela.

I och med att hunden är avlivad har Länsstyrelsen, enligt den anhöriga, nu avskrivit ärendet och från polisen har familjen ännu inte hört någonting trots att hundvakten misstänks för tre olika brott i samband med händelsen, brott mot lagen om tillsyn av hundar och katter, skadegörelse och vållande till kroppsskada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!