Två år sedan starten av Autismkuratorn

Det är nu två år sedan Frödingebon Isabella Strand, 42 år, startade företaget Autismkuratorn. Resan har innehållit både överraskningar och utmaningar. Nu tar hon sikte mot framtiden.

Isabella Strand är utbildad socionom på Mälardalens universitet och bor i Frödinge. Hemmet är också basen för hennes företag Autismkuratorn, där hon genom samtal online eller på plats hjälper personer med NPF, anhöriga och par.

Isabella Strand är utbildad socionom på Mälardalens universitet och bor i Frödinge. Hemmet är också basen för hennes företag Autismkuratorn, där hon genom samtal online eller på plats hjälper personer med NPF, anhöriga och par.

Foto: privat

Frödinge2023-03-28 05:30

I mars 2021 valde Isabella Strand att satsa på sin passion. Hon startade Autismkuratorn för att hjälpa människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF.

– Samtalen brinner jag för. Jag har mest onlinesamtal med kunder som befinner sig på olika platser i Sverige. Sedan är det en del som också kommer hit, berättar hon och fortsätter;

– Från början var jag inte beredd på att det skulle vara mest anhöriga och par. Det är en annan målgrupp än vad jag väntat mig. Många vill få förståelse. Det är inte alltid lätt för personen med NPF att förklara och beskriva vad som händer eller hur det känns.

undefined
Isabella Strand är utbildad socionom på Mälardalens universitet och bor i Frödinge. Hemmet är också basen för hennes företag Autismkuratorn, där hon genom samtal online eller på plats hjälper personer med NPF, anhöriga och par.

Det är något som Isabella Strand själv upplevt. I vuxen ålder fick hon diagnoserna ADD och Autism. Erfarenheten av att själv ha gått igenom resan mot en diagnos berättar hon nu bidrar till att hon kan hjälpa andra.

– Jag upplever också att det är dem som faller lite mellan stolarna i sjukvården som kommer till mig. Man kanske inte har fått en diagnos, eller så finns det misstanke om diagnos. Det är kaos och rörigt och man vill ha stöttning innan det blivit utredning. När jag själv var tonåring och mådde dåligt så fick jag inte den hjälp jag behövde. Man förstod mig inte och jag blev inte tagen på allvar. Den upplevelsen har lett till att jag vill skapa en förändring och hjälpa andra.

undefined
"Jag har jättemånga idéer. Bland annat på att utbilda i socialtjänsten om NPF. Nu när jag börjat föreläsa också skulle jag vilja utveckla det mer. Nu i maj ska jag föreläsa för Anhörigcenter i Lund. Sedan vill jag fortsätta med mer parterapi. Det är mina tre fokusområden framåt tillsammans med samtalen", säger Isabella Strand.

Första 1,5 året med företaget gick smidigt. Det parallella arbetet som LSS-handläggare och konsult gav ekonomin en stabilitet och gjorde terapidelen kravlös. Men sedan dess har situationen ändrats och en ny utmaning uppenbarat sig.

– I början var det inget krav på samtalsdelen. Kunderna kunde få hitta mig. Men vid årsskiftet avslutades det stora konsult-projektet och då har det blivit annorlunda. Nu behöver jag fylla upp en större del med kunder. Så jag jobbar på en ny hemsida och försöker göra mer reklam för mig själv. Men det är inte min starkaste sida.

I det menar hon ligger den största utmaningen med att driva företaget framåt.

– Det har att göra med min egen funktionsnedsättning också. Marknadsföring är något som jag tycker är svårt och komplicerat. Jag måste samla all kraft jag har för att sätta mig ner och börja. Egentligen är det inte svårt att nå ut, jag vet vart jag vill vända mig och vilka jag vill kontakta. Men att det är så många delar gör att det blir en utmaning.

undefined
"Det finns ett jättestort behov och det känns bra att kunna ge perspektiv. Förklara vad som händer i situationer och vad som kan vara triggande. Med anhöriga jobbar jag mycket med kommunikation och bemötande", berättar Isabella Strand.

Men det är just utmaningarna Isabella Strand gått igenom som gjort att hon är på en plats där hon kan stödja andra och dela med sig av sin kunskap. Nyligen har hon även börjat föreläsa om NPF.

– Jag har alltid varit intresserad av människor och beteende. Jag lärde mig tidigt om kroppsspråk och de omedvetna signaler man gör när man känner saker. Som attraherad, trygg eller ifrågasatt. Det eftersom jag själv hade svårare än andra att läsa signaler och förstå vad folk menade. Det var en kunskapstörst och så allt började.

Hur ser framtiden ut?

– Jag kommer att fortsätta med samtalen. Sedan vill jag fokusera ännu mer på parterapi, ju mer jag utvecklas inom det ju mer taggad blir jag. Så nu ska jag gå en kurs i sexologi. Jag vill lära mig mer om hur det sexuella påverkar en relation och hur man kan lösa det om man hamnat ifrån varandra. Jag vill kunna stötta paren i det. Jag vill också fortstätta med föreläsningarna jag börjat med. Sedan har jag en idé om att utbilda i socialtjänsten i NPF, det känns som att det ligger i tiden.

NPF

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, är ett samlingsnamn för många olika tillstånd eller diagnoser. 

För att få reda på om man har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning behöver man gå igenom en särskild utredning. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar innefattar diagnoser som adhd, autismspektrumtillstånd och Tourettes syndrom. Ibland kan en diagnos förklara de svårigheter man har, ibland kan man ha flera diagnoser samtidigt.

Källa: 1177.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!