Den 11 januari kom mardrömsbeskedet för anställda på Bokloks fabrik i Gullringen. För tredje gången på ett år lades ett nytt stort varsel, den här gången på totalt 65 personer. Förra veckan avslutades förhandlingarna med fackförbundet och när dammet lagt sig står det klart att totalt 61 anställda sägs upp och får lämna sina jobb på fabriken.
– Att 4 färre får gå än som varslades har att göra med den produktutveckling vi håller på med och modulerna som vi ska bygga här framåt, då är det vissa kompetenser vi behöver ha kvar på fabriken, säger fabrikschefen Robert Gurbin till Vimmerby Tidning.
Av de 61 uppsagda är 55 yrkesarbetare och 6 tjänstemän, och alla anställda har fått besked.
– Det är självklart inget roligt besked att ge, det är bland det tråkigaste man kan göra, säger Robert Gurbin.
Fabrikschefen berättar vidare att det finns jobb att göra fram till efter semestern men att det efter det ser tomt ut.
– Personalen vi har kvar kommer att gå hem stegvis beroende på uppsägningstiderna, de första går redan i maj och de sista går i slutet av september, säger han.
Kommer fabriken att överleva det här?
– Det är en hård fråga, men vi behöver en grundbeläggning för att bära de fasta kostnaderna för en så pass stor fabrik som vi är. Det här är en åtgärd som vi gör för att gå in i ett väntläge, en övervintring kan man säga.
När vänder det då, tror du?
– Allt handlar om det dåliga marknadsläget och vi vet ju att marknaden går upp och ner. Just nu har vi en låg avyttring av våra produkter och måste helt enkelt dra ner kapaciteten. Det är för att pausa tills det vänder och då kommer vi återigen att bli beroende av en större personalstyrka för att kunna fortsätta producera.
Vad kommer de återstående 18 anställda att jobba med nu?
– Det blir mest eftermarknadsservice och produktutveckling, de bitarna kommer vi jobba med när alla uppsagda gått hem, säger fabrikschefen Robert Gurbin.
Beskedet om at BoKlok varslar för tredje gången på relativt kort tid möttes av reaktioner i Gullringen samma dag som beskedet kom.
– Det som är extra bekymmersamt är att det försvinner mycket kunskap vid de här varslen. Det blir svårt att ersätta i framtiden, sa Conny Gunnarsson, ordförande i Gullringens Bygdeförening, till Vimmerby Tidning då.