Fortsatt tufft för BoKlok: "Klart att man är orolig"

Efter de stora varslen tidigare i år spår facket en tuff framtid för BoKlok i Gullringen. Enligt fabrikschefen Robert Gurbin visar prognoserna att man kommer att kunna öka produktionstakten först i slutet av nästa år.

"Antalet ordrar har varit färre än vanligt och det är därför som vi anpassat vår organisation och dragit ner på produktionstakten", säger fabrikschefen Robert Gurbin.

"Antalet ordrar har varit färre än vanligt och det är därför som vi anpassat vår organisation och dragit ner på produktionstakten", säger fabrikschefen Robert Gurbin.

Foto: Johannes Widergren

Gullringen2023-09-25 06:00

I februari varslade husfabriken BoKlok i Gullringen 65 anställda och det ledde till att 50 yrkesarbetare och 15 tjänstemän blev uppsagda. Redan i juni kom nästa tunga varsel och den gången rörde det sig om 50 anställda. Marknaden är inne i en tuff period och enligt Roger Pettersson, ordförande för GS-facket i Gullringen, finns en ängslighet bland anställda på husfabriken.

– Det är väl klart att man är orolig, så är det. Byggmarknaden är som den är just nu, säger han. 

Hur ser facket på framtiden för BoKlok?

– Givetvis så kommer det att vara tufft ett tag framöver men fabriken är igång och vi bygger i låg takt. Sen får vi se hur långt det räcker.

Vimmerby Tidning kontaktar fabrikschefen Robert Gurbin efter att ha nåtts av en uppgift om att BoKlok inte fått in en enda order sedan nyår, men enligt honom så stämmer det inte. 

– Det beror väl på vad man menar med BoKlok och vad man menar med order men husfabriken i Gullringen har fått in beställningar i år. Jag brukar vara väldigt transparent men den uppgiften känner jag inte till. Antalet ordrar har varit färre än vanligt och det är därför som vi anpassat vår organisation och dragit ner på produktionstakten, säger Robert Gurbin.

När de sista uppsagda går hem i december kommer ett 60-tal anställda återstå i produktionen, utöver 24 tjänstemän. Fabrikschefen ser inte att ytterligare varsel är att vänta i närtid.

– Jag planerar inte för något varsel, det har inte varit på tapeten men man kan heller aldrig utesluta det eftersom det är marknaden som styr. Som jag ser det så har vi gjort en anpassning för marknaden 2024, 2023 har varit ett nedtrappningsår. Jag räknar med att vi under slutet av nästa år kommer kunna öka takten igen, det pekar våra prognoser på, säger Robert Gurbin.

undefined
Fabrikschefen Robert Gurbin är övertygad om att fabriken har en god framtid så snart en vändning kommer. "Jag räknar med att vi under slutet av nästa år kommer kunna öka takten igen", säger han.

Inte heller fackförbundet har sett några tecken på att ytterligare varsel skulle vara på gång. 

– Nej, inte i dagsläget i alla fall. Vi har inte fått några indikationer på det, säger Roger Pettersson.

BoKloks vd Lars Jonsson har i en tidigare intervju sagt att han på sikt inte ser att fabrikens existens är hotad.

– BoKlok är en långsiktig aktör och vi har en viktig roll att fylla även framåt, sa han i samband med det senaste varslet i juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!