Storvarsel på husfabriken i Gullringen

Hustillverkaren Boklok i Gullringen varslar 65 anställda om uppsägning. "Det är ett mycket tung besked vi har gett till medarbetarna", säger fabrikschefen Robert Gurbin till Vimmerby Tidning.

Totalt varslas 65 anställda vid husfabriken i Gullringen. 50 är yrkesarbetare och 15 är tjänstemän.

Totalt varslas 65 anställda vid husfabriken i Gullringen. 50 är yrkesarbetare och 15 är tjänstemän.

Foto: Johannes Widergren

Gullringen2023-02-15 10:35
undefined
Robert Gurbin är fabrikschef på Boklok i Gullringen som på onsdagen varslade 65 anställda om uppsägning. "Ett mycket tungt besked att ge medarbetarna", säger han.

Varslet som totalt omfattar 65 personer lämnades in till Arbetsförmedlingen på onsdagen och samtidigt informerades också de anställda på fabriken i Gullringen, vilket Dagens Vimmerby var först att rapportera om.

– Det här är väldigt tråkigt och ett mycket tungt besked att ge till våra medarbetare. Vi har satsat hårt på att bygga en ny och modern fabrik i Gullringen, en fortfarande relevant satsning, men tyvärr ser vi just nu en allt svagare bostadsmarknad och en vikande försäljning. Därför är vi nu tvingade att ta till den här åtgärden för att anpassa vår organisation efter situationen på bostadsmarknaden, säger Robert Gurbin.

undefined
Boklok Gullringen

Företaget har de senaste åren investerat 250 miljoner kronor i om- och tillbyggnad av lokaler och maskiner i Gullringen. Det har bland annat ökat kapaciteten från 600 till över 1 000 lägenheter per år. Parallellt med det nyrekryterades ett 20-tal personer under hösten. 

Samtidigt har efterfrågan på bostadsmarknaden vänt skarpt neråt. 

Runt årsskiftet tvingades Gullringsföretaget att göra en första inbromsning och ett tiotal personal som hyrts in fick lämna. Även ett 20-tal provanställningar avslutades.

"Jättetråkigt. Vi hoppas att det vänder så att vi kan ta tillbaka folk. Men just nu är det så i hela branschen att det går ner", kommenterade Robert Gurbin i Vimmerby Tidning så sent som i januari i år.

undefined
Totalt varslas 65 anställda vid husfabriken i Gullringen. 50 är yrkesarbetare och 15 är tjänstemän.

På onsdagen var det dags för nästa åtgärd. Nu handlar det om fast anställd personal när 50 yrkesarbetare i fabriken och 15 tjänstemän varslas om uppsägning. Antalet anställda ligger för närvarande på drygt 200.

– Det rör sig om nära 30 procent av det totala antalet medarbetare, säger han.

Hur många som tvingas att lämna sina jobb i slutänden är oklart. Det avgörs i de fackliga förhandlingar som nu följer.

– Vi har inlett samtal med de fackliga organisationerna för både yrkesarbetarna och för tjänstemännen enligt den gängse process som gäller, säger Robert Gurbin.

Vad som händer i framtiden är lika ovisst nu som i januari.

"Vi är en långsiktig aktör och är optimistiska om framtiden. Vi kommer ha en viktig roll att fylla, det är vi övertygade om. Det är inte heller första gången man möter en marknad som viker uppåt eller nedåt, som gör att man måste gasa eller bromsa, sade Robert Gurbin då.

Boklok Gullringen
Boklok Gullringen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!