Miljoninvesteringen i mål – nu tvingas fabriken bromsa

BoKlok är i hamn med sin storinvestering på drygt en kvarts miljard. En investering som fördubblat produktionskapaciteten. Men lagom till att trycka på start-knappen vände efterfrågan. Nu tvingas husfabriken dra in på närmare 30 arbetstillfällen.

"Om den totala volymen vi har för året är lägre än det vi har kapacitet för så måste vi minska kapaciteten annars står vi med kostnaderna", berättar Robert Gurbin på BoKlok. Fabriken har på grund av marknadsläget tvingas avsluta ett 20-tal provanställningar.

"Om den totala volymen vi har för året är lägre än det vi har kapacitet för så måste vi minska kapaciteten annars står vi med kostnaderna", berättar Robert Gurbin på BoKlok. Fabriken har på grund av marknadsläget tvingas avsluta ett 20-tal provanställningar.

Foto: Jonas Davidsson/Boklok

Gullringen2023-01-16 15:35

För BoKlok i Gullringen har det gångna året till stora delar varit positivt. 

– 2022 var ett spännande år för oss. Vi har nått i mål med vårt omfattande investeringsprogram med både ombyggnad och tillbyggnad i fabriken. Vi har även driftsatt våra nya produktionslinor med väldigt gott resultat. Det är vi verkligen stolta över. Vi har en toppmodern fabrik. Höjdpunkten var att vi redan i december slog produktionsrekord och även effektiviseringsrekord, berättar fabrikschef Robert Gurbin. 

undefined
En av höjdpunkterna under året menar fabrikschef Robert Gurbin är att fabriken slagit två rekord. ""Produktionsrekordet baseras på volym. Vi har producerat 43 moduler på en vecka. Effektivitetsmålet mäter vi antal timmar per modul och där har vi kommit ner undre 70 timmar per modul", säger han.

Satsningen gjorde att det under året rekryterades ett 20-tal personer till produktion och en handfull tjänstemän. Men prognosen för bostadsbyggandet går skarpt nedåt och på grund av minskad försäljning måste nu flera av provanställningarna avslutas.

– Vi har åtta personer från bemanningsföretag inhyrda. Nu får vi pausa den tjänsten utifrån rådande marknadsläge. Sedan har vi 21 provanställningar som vi tyvärr inte kommer ha kvar utan behöver avsluta. Det är jättetråkigt. Vi hoppas att det vänder så att vi kan ta tillbaka folk. Men just nu är det så i hela branschen att det går ner.

undefined
"Vi har bromsat en del på framtida utvecklingsprojekt och lagt fokus på här och nu med kostnader, effektivisering och kunderbjudanden", berättar Robert Gurbin.

Att bostadsbyggandet saktar in precis när fabriken var klar med sin investering tycker Robert Gurbin är synd.

– Vi var färdiga att trycka på nästa växel och växla upp ännu mer. Nu får vi lugna oss lite. Det är inte så att vi inte producerar men vi kan inte gå upp i den fulla tekniska kapacitet vi har skapat oss. Bostadsutvecklingen är generellt väldigt beroende av det ekonomiska läget, där ser alla hur det ser ut idag. Men det skapar samtidigt förutsättning för oss att titta över hur vi jobbar. Bland annat med kvalité, effektivisering, flödet genom fabriken och flödet till byggarbetsplatsen. 

undefined
"Utifrån att läget är som det är har vi inga planer på att öka i år. Det är väldigt beroende på det ekonomiska klimatet. Förstahandssköpare måste veta vad räntorna kommer att ligga på. Det är en del av köpet. Vi tror ändå att det kan finnas en tendens att det kan vika lite uppåt under 2024. Det är förhoppningen", säger fabrikschef Robert Gurbin.

Hur ser ni på framtiden?

– Behovet av bostäder för människor med vanliga inkomster, som vi sysslar med, det är fortfarande stort. Vi är en långsiktig aktör och är optimistiska om framtiden. Vi kommer ha en viktig roll att fylla, det är vi övertygade om. Det är inte heller första gången man möter en marknadssituation som viker uppåt eller nedåt, så att man måste gasa eller bromsa. 

Kommer ni att varsla framöver?

– Hur framtiden blir beror på hur det går med försäljningen. Om den skulle sjunka ytterliggare kan man inte utesluta varsel, men det är inget som det planeras för nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!