Under förra våren lades två större varsel på fabriken i Gullringen. Nu har det skett igen. I ett pressmeddelande som kom på torsdagen framgår att orsaken är "en konsekvens av en svag bostadsmarknad i Sverige". Totalt berörs 65 av 79 tjänster.
– Det är mot bakgrund av en svag bostadsmarknad och en stor osäkerhet i orderingången som vi tvingas lägga ett nytt varsel för våra medarbetare i fabriken, säger Robert Gurbin, fabrikschef på Boklok, i pressmeddelandet.
Förhandlingarna med facket ska starta omgående.
– Nu är fokus på att ta hand om våra medarbetare i det tuffa läge de befinner sig i, säger Lars Jonson, VD Boklok.
Vimmerby Tidning når Jacob Birkeland, Head of Media relations and public affairs, Skanska, för ytterligare kommentarer kring varslet i Gullringen.
– Det är ett stort varsel som slår över samtliga personalkategorier på fabriken, säger han.
Kan du säga mer om bakgrunden till beslutet om varsel?
– Vi har under 2022 och 2023 haft en tilltagande försvagning av bostadsmarknaden. Ökade räntor, ökat kostnadsläge generellt och det har slagit mot bostadsmarknaden brett men även det segment som Boklok verkar i. Det föranleder att efterfrågan har dämpats rejält på nyproducerade bostäder – det gäller brett i riket.
Går det driva en produktion med det antal medarbetare som är kvar?
– Ja, vi har kapacitet att leverera på de avrop som vi är åtagna att göra. Så det kan vi. En risk som tas med ett varsel av den här storleken är ju att kollegor, av förklarliga skäl, söker sig till andra arbetsgivare och tar med sig viktig kompetens dit såklart. Men vi måste ha blicken fäst lite längre bort även om det är jobbigt, och positionera oss i förhållande till rådande marknadsläge, säger Jacob Birkeland.
Det är tredje varslet på mindre än ett år, är det risk att fabriken stänger helt eller finns det något hopp?
– Jag kan bara konstatera att kommunikationen i dag rör ett stort varsel, men vi har fortfarande kvar en toppmodern fabrik med fantastisk kapacitet att leverera de här byggdelarna. Sen hur man tolkar det till hopp eller oro, avstår jag från att göra här och nu. Men fabriken är ju kvar.
– Vi har gjort en ganska stor investering i fabriken, med tillbyggnad och ny produktionslina, så det här är en åtgärd för att få Boklok på en mer stabil grund. Vi vill ha möjligheten kvar när vi ser att det vänder.
Men finns det en risk att fabriken stänger helt?
– Den frågan kan jag inte svara på. Det är inte beskedet i dag, även om det är ett tråkigt besked.
Personalen blev informerade om varslet klockan 14:30 på torsdagseftermiddagen, av fabrikschefen Robert Gurbin.
– Vi har en lägre orderingång och har stegvis trappat ner kapaciteten i fabriken. Just nu har vi bara ett projekt på beställning och det har varit en paus i produktionen. Med bakgrund av det kanske man förstod att det kan uppstå ytterligare åtgärder, men det var självklart ett väldigt tråkigt besked att ge, säger han till Vimmerby Tidning.
Gurbin betonar att Boklok kommer leva kvar – trots att personalstyrkan sjunker till 14 anställda om varslet verkställs helt.
– Verksamheten är väldigt långsiktig. Vi förutsätter att den lägre produktionstakten, i kombination med den behovsanalys som Boverket själva har lämnat, kommer skapa ett ganska stort uppdämt behov framåt. Men den proppen kommer inte släppa under 2024, som det ser ut just nu. Därför har vi vidtagit den här åtgärden. Vi tror att 2024 kommer vara ett tufft år.