Handlar'n i Gullringen kan tvingas stänga

Sista augusti. Det är tidsfristen som Mattias Sandh på Handlar'n i Gullringen meddelat butikskedjan. Det är tufft för lanthandlarna och vänder inte vinden snart kommer han att tvingas stänga ortens enda butik i slutet av sommaren.

"Vem vill ha två jobb där det ena av dem aldrig ger betalt? Jag måste ta ett beslut och kan inte ha ett orosmoln jämte mig hela tiden, vilket Handlar'n just nu är", säger Mattias Sandh, till Vimmerby Tidning.

"Vem vill ha två jobb där det ena av dem aldrig ger betalt? Jag måste ta ett beslut och kan inte ha ett orosmoln jämte mig hela tiden, vilket Handlar'n just nu är", säger Mattias Sandh, till Vimmerby Tidning.

Foto: Jimmy Karlsson

Gullringen2023-06-29 16:52

Redan i höstas berättade Mattias Sandh, som drivit Handlar'n i Gullringen i snart 7 år, om hur tufft det är att driva butik i ett samhälle med 500 invånare. Inflation, höjda matpriser och elpriser tär på både verksamheten och krafterna och nu står ägaren inför ett vägsjäl.

– Jag har inte tagit det definitiva beslutet att stänga än men jag har meddelat Axfood eftersom jag har en uppsägningstid, säger han

När Vimmerby Tidning når Mattias sitter han i bilen på väg från jobbet i Gunnebo till Handlar'n i Gullringen. På jobbet har han en chefsroll och enligt honom är det snart inte hållbart att balansera det med att driva butiken.

– Jag kommer inte att orka längre. Vem vill ha två jobb där det ena av dem aldrig ger betalt? Jag måste ta ett beslut och kan inte ha ett orosmoln jämte mig hela tiden, vilket Handlar'n just nu är, Jag måste hålla på och vända på varenda krona säger Mattias Sandh.

undefined
Trots att butiken går kärvt och att Mattias Sandh har ett annat jobb samtidigt som han driver den kommer beslutet att eventuellt stänga Handlar'n inte att bli lätt.

De tre senaste åren har Mattias inte tagit ut mer än ungefär 15 000 kronor ur Handlar'n och nästintill drivit den på idell basis jämte sitt andra jobb. Nu kan elräkningar, inflation och ökade kostnader för i princip allting bli spiken i kistan.

– Stöden har till stor del uteblivit, elräkningen är fortfarande väldigt hög och där känner jag att jag knappt har fått någon hjälp. 

undefined
"Det är många som är beroende av butiken men jag tror inte att någon kommer att öppna affären på lång tid, om ens överhuvudtaget, om jag skulle lägga ner", säger Mattias Sandh.

Trots det är beslutet att eventuellt stänga butiken svårt.

– Det är klart att det är. 40 procent av Gullringsborna handlar hos mig stadigt men tyvärr så räcker inte det och det är där man mår dåligt. Det är många som är beroende av butiken men jag tror inte att någon kommer att öppna affären på lång tid, om ens överhuvudtaget, om jag skulle lägga ner, säger Mattias Sandh.

undefined
"Många har största delen av sin sociala kontakt i den affären", säger bygdeföreningens Jessica Hederud till Vimmerby Tidning.

Jessica Hederud från Gullringens bygdeförening menar att det skulle bli ett hårt slag mot orten om matbutiken tvingades stänga.

– Då skulle tillgängligheten försvinna helt. Vi har en hög medelålder här och det är många som har svårt att ta sig någonstans, jag skulle säga att många har största delen av sin sociala kontakt i den affären, säger hon till Vimmerby Tidning.

Vad betyder butiken för Gullringen?

– Den betyder massor för oss. Bara en sådan sak som att stå och laga mat och upptäcka att man har glömt grädde. Vad kostar det inte att åka iväg till Södra Vi eller Horn? 

Som det ser ut nu tar Mattias Sandh beslut om butikens vara eller icke vara sista juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!