Ragnar, 89, samlar gÀng och kÀmpar för hotade skolan

Nu tar pensionÀrsgruppen i Gullringen krafttag för att rÀdda hotade BrÀnnebro skola frÄn nedlÀggning. Ragnar Johansson och gruppen som han samlat ihop har massor av idéer och planer för att utveckla bÄda skolan och samhÀllet.

Micce Rylander, Sten Holmström, Elving Nilsson och Leif Fors (vÀnstra raden) samt Ragnar Johansson, Sten Nilsson och  Börje Stefansson (högra raden) har bildat en grupp som ska ta upp kampen för skolan och Gullringens framtid.

Micce Rylander, Sten Holmström, Elving Nilsson och Leif Fors (vÀnstra raden) samt Ragnar Johansson, Sten Nilsson och Börje Stefansson (högra raden) har bildat en grupp som ska ta upp kampen för skolan och Gullringens framtid.

Foto: Johannes Widergren

Gullringen2024-02-08 19:00

För lite mer Ă€n en vecka sedan startade förĂ€ldrar med barn pĂ„ förskolan Mosippan i Gullringen en förĂ€ldraförening för att tillsammans ta upp fighten för den nedlĂ€ggningshotade förskolan. Även BrĂ€nnebro skola i Gullringen Ă€r hotad och dess existens Ă€r Ă„terigen en frĂ„ga för politikerna. Profilen Micce Rylander blev inspirerad och började titta pĂ„ vad pensionĂ€rerna kan hjĂ€lpa till med för att försöka rĂ€dda skolan i Gullringen och den tanken fick honom att kontakta Ragnar Johansson. 

– DĂ„ blev Ragnar förbannad. Sen gick han runt och knackade dörr och hittade de hĂ€r gubbarna. Vi satt hĂ€r och pratade i tisdags första gĂ„ngen, sĂ€ger Micce Rylander.

Vimmerby Tidning trÀffar Ragnar Johansson, Sten Nilsson, Börje Stefansson, Leif Fors, Elving NIlsson, Sten Holmström och Micce Rylander pÄ Gullringens VÀrdshus och Ragnar berÀttar att han vill kÀmpa för skolan.

– Vi vill lösa problemen i Gullringens samhĂ€lle. Kommunen tĂ€nker ta ifrĂ„n oss vĂ„r skola, de har redan varit och naggat i kanten pĂ„ den och vi tycker att det rĂ€cker nu, sĂ€ger han.

undefined
Ragnar Johansson (vÀnster) och Micce Rylander (höger) kom i kontakt efter att Micce börjat titta pÄ vad pensionÀrerna kan hjÀlpa till med. "Kommunen tÀnker ta ifrÄn oss vÄr skola, de har redan varit och naggat i kanten pÄ den och vi tycker att det rÀcker nu", sÀger Ragnar Johansson.

Flera av seniorerna har hantverksbakgrund och har redan tillverkat trÀhÀstar och andra olika typer av leksaker. En del av planen Àr att bli en resurs som kan förse barnen i skolan med slöjdkompetens. Samtidigt vill man hjÀlpa till och erbjuda sina tjÀnster som rastvakter.

– Skolan Ă€r ju en central punkt i ett samhĂ€lle och mister vi den sĂ„ Ă€r det svĂ„rt att se nĂ„gon framtid. Jag tycker inte att kommunen tĂ€nker pĂ„ oss hĂ€rute, utan det Ă€r Vimmerby tĂ€tort som Ă€r det viktiga. Det kĂ€nns som om att vi mest Ă€r en belastning, sĂ€ger Sten Holmström.

undefined
Förskolan Mosippan i Gullringen hotas ocksÄ av nedlÀggning och nyligen startades en förÀldraförening under parollen "Mosippan Àr fridlyst".

Under början av Äret har politikerna varit pÄ turné i smÄorterna för att trÀffa folk och hittills har möten anordnats i Tuna, Rumskulla och Djursdala. PÄ mÄndag Àr det Gullringens tur och dÄ Àr hela pensionÀrsgruppen, som alla bor pÄ orten, pÄ plats.

– Vi vill fortsĂ€tta utveckla samhĂ€llet och visa att det finns ett driv. Vi har ju ett företag, BoKlok, som gĂ„r pĂ„ knĂ€na nu men de kommer att komma igen. Kan man göra nĂ„gonting för att fĂ„ folk att bosĂ€tta sig hĂ€r sĂ„ vill det, sĂ€ger Sten Holmström.

– Vi har ett problem som heter skolan men en möjlighet som heter förskolan, den Ă€r knökfull och de har tackat nej till mellan 5 och 7 elever sista tiden. Det kĂ€nns galet nĂ€r vi sitter i den hĂ€r situationen och vi mĂ„ste lösa det, sĂ€ger Micce Rylander.

Är det rimligt att pensionĂ€rer ska behöva gĂ„ in ideellt? 

– Vi Ă€r ju ett flockdjur och det Ă€r vĂ€l snarare konstigt om vi inte hjĂ€lps Ă„t? De Ă€ldre kan lĂ€ra de yngre. TĂ€nk att fĂ„ en egen tillverkning av förskolans leksaker, det vore ju fantastiskt. I förlĂ€ngningen har vi sĂ„klart en shop som blir en turistattraktion ocksĂ„.

undefined
Gruppen hoppas hitta fler som vill vara med och hjÀlpa till, diskutera och smida planer för Gullringen.

Planerna för framtiden Ă€r mĂ„nga och stora. En idĂ© som finns Ă€r att öka utrymmet för förskolan genom att nyttja skolans större lokaler. Utöver det vill man bland annat ocksĂ„ fixa "kommunens roligaste skolgĂ„rd." 

– Vi pratade om att bygga en gigantisk dinosaurie av hönsnĂ€t, sĂ€ger Ragnar Johansson.

PensionÀrsgruppen och förÀldraföreningen Àr beredda att strida för Gullringen, men att utvecklas blir svÄrt om skolan försvinner.

– DĂ„ blir det sĂ„ att folk köper hus hĂ€r som sommarhus, sen sĂ„ finns det bara folk hĂ€r under sommaren samtidigt som de som bor hĂ€r mĂ„ste flytta till en plats dĂ€r det finns arbete. Det Ă€r det vi Ă€r rĂ€dda för, att hela orten ska dö ut, sĂ€ger Ragnar Johansson.

"Skolan Àr ju en central punkt i ett samhÀlle och mister vi den sÄ Àr det svÄrt att se nÄgon framtid", sÀger Gullringsbon Stefan Holmström.
"Skolan Àr ju en central punkt i ett samhÀlle och mister vi den sÄ Àr det svÄrt att se nÄgon framtid", sÀger Gullringsbon Stefan Holmström.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!