Bostadsministern: "Boklok är viktiga för tillväxten"

På fredagen fick husfabriken Boklok i Gullringen besök av Sveriges nya bostadsminister Andreas Carlson (KD), som bland annat pratade om det tuffa läget som branschen står inför.

Produktionschefen Magdalena Andersson berättade för Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) hur delar av produktionen går till. "Det är spännande att se resultatet av den investering som gjorts", säger Andreas Carlson.

Produktionschefen Magdalena Andersson berättade för Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) hur delar av produktionen går till. "Det är spännande att se resultatet av den investering som gjorts", säger Andreas Carlson.

Foto: Johannes Widergren

Gullringen2023-01-20 14:34

I en trupp ledd av bland andra fabrikschefen Robert Gurbin och produktionschefen Magdalena Andersson fick Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) en guidad tur i fabriken på fredagsförmiddagen. 2017 beslutade Skanska att investera 250 miljoner för att öka kapaciteten och anledningen till besöket var att om- och tillbyggnaden nu är klar.

– Det är spännande att se resultatet av den investering som gjorts och vilka möjligheter som finns i trähusbyggandet. Både Boklok och många andra företag visar vad man faktiskt kan åstadkomma genom att jobba på det här smarta sättet för att öka byggtakten, säger Andreas Carlson (KD) till Vimmerby Tidning.

undefined
I och med den nya om- och tillbyggnaden är Boklok i Gullringen numera en av Europas mest moderna fabriker för bostadsbyggande
undefined
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) tillsammans med Robert Gurbin, fabrikschef på Boklok i Gullringen.

Under besöket berördes såklart också den dystra prognosen för bostadsbyggandet. Till följd av det ekonomiska läget har flera lokala företag, däribland Boklok, tvingats göra inbromsningar. Bostadsministern berättade att han tycker att det är viktigt att besöka fabriken, som står inför en tuff tid och upplever nedgång.

– Bostadsbyggandet i stort ser ut att gå ner riktigt ordentligt nu tyvärr. Risken är betydande och prognoserna pekar i den riktningen. Därför är det så viktigt att regeringen nu jobbar med att bygga bort de hinder som finns för bostadsbyggande genom att bland annat förenkla byggregler och öka tillgången på byggbar mark. Vi jobbar brett med att sänka trösklarna, säger Andreas Carlson.

Har regeringen någon lösning som kan få snabb effekt?

– I närtid ser vi ett tufft ekonomiskt läge och vi går mot en potentiellt väldigt kraftig nedgång i konjunkturen. Bostadsbyggandet påverkas väldigt mycket och på kort sikt är det svårt att göra någonting åt det. Det finns liksom inte en enskild lösning på problemet. Det vi gör nu är att vi håller ett högt tempo för att ta fram de reformer som krävs.

undefined
"Bostadsbyggandet i stort ser ut att gå ner riktigt ordentligt nu tyvärr. Risken är betydande och prognoserna pekar i den riktningen. Därför är det så viktigt att regeringen nu jobbar med att bygga bort de hinder som finns", säger Andreas Carlson (KD).
undefined
"Både Boklok och många andra företag visar vad man faktiskt kan åstadkomma genom att jobba på det här smarta sättet för att öka byggtakten", säger bostadsministern Andreas Carlson (KD) till Vimmerby Tidning.

Bostadsministern menar att det är viktigt att dämpa effekterna som lågkonjunkturen har på näringsidkare och att man därför arbetar med att ta fram elstöd för företag. 

– När det väl vänder måste vi också vara redo att bygga bort bostadsbristen och inte ha ett kompetenstapp som tar många år att återställa. Boklok är en viktig arbetsgivare i regionen och också viktigt för tillväxten och det är viktigt att reformerna som ändrar på problemen på bostadsmarknaden är på plats när det vänder, säger Andreas Carlson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!