En grävmaskin i varje gathörn – det är mycket på gång

En grävmaskin i varje gathörn. Ibland två. Just nu är det väldigt många projekt igång runt om i centrala Hultsfred. Gator byggs om, vattenledningar byts ut. Totalt sett kommer Hultsfreds kommun att gräva ner 160,7 miljoner kronor.

Det är grävmaskiner i gång i nästan varje gathörn. Kommunen gräver ner 160,7 miljoner i en rad olika projekt. Och samtidigt byts drygt 12 kilometer ledning ut.

Det är grävmaskiner i gång i nästan varje gathörn. Kommunen gräver ner 160,7 miljoner i en rad olika projekt. Och samtidigt byts drygt 12 kilometer ledning ut.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-09-27 19:00

Snart sagt hela centrala Hultsfred är just nu en enda stor byggarbetsplats en rad stora projekt pågår på olika håll i samhället. Projektchefen på Hultsfreds kommun, Jens Karlsson, har sammanställt en lista på de olika projekten som är i gång. 

Det allra största är nyexploateringen av Herrstorpet som totalt sett väntas gå loss på 70,7 miljoner kronor. 

Nu i oktober månad börjar arbetet med att gräva fram vatten och avloppsledningar till det nya området. Det betyder bland annat att Sjövägen, från reningsverket ut till Björkudd stängs av. Samtidigt kommer Trafikverket att stänga av korsningen vid smalspårsstationen genom att sätta upp ett stängsel hela vägen från järnvägsstationen. Vilket betyder att den populära promenadslingan kommer att vara stängd ett bra tag framöver. Förlängningen av Strandpromenaden fram till den nya övergången vid Herrstorpet dröjer ett år till. Så för många gäller det att hitta en ny runda.

Sågdammen vid skolan är just nu tom på vatten och muddringen är i gång. Många ton bottenslam tas bort och körs till Kejsarkullen. Som vi tidigare har berättat är det inledningen på ett omfattande projekt för att försöka området och göra det mer användbart och uppskattat. Här ska bli promenadslinga runt dammen, det ska bli en faunapassage förbi fördämningen, en parkourbana och helt ny belysning. Längre fram ska också skolgården göras om. Hela paketet väntas kosta tre miljoner kronor.

Att göra kvarteret Batteriet; gamla Vartatomten, användbar igen väntas kosta 60 miljoner kronor, med gator, VA-ledningar och annat som behövs. I det projektet ingår också GC-vägar och en omfattande VA-sanering på Norra Oskarsgatan. Där ska det bli nya ledningar i flera etapper framöver. Det blir också nya gång och cykelvägar ut till nya handelsområdet. 

– Jobbet på Norra Oskarsgatan ligger lite efter tidsplanen, berättar projektledaren Simon Råsbacken. Men det kommer nog ändå att bli klart i tid.

– Men det är väntat, vi är inne i den tuffaste biten, det är många olika ledningar i backen att ta hänsyn till. Det blir lättare framöver.

Under tiden som grävningen här pågår leds trafiken om via smågatorna. Det är bra trångt för bilisterna och några incidenter har inträffat. Bland annat en bit av ett staket har blivit nerkört.

– Det är långt ifrån optimalt, säger Simon Råsbacken, men det blir snart bättre. När projektet på Aspedalsgatan utvidgas måste vi hitta andra vägar att leda om trafiken. Men kommer vi bara förbi Gjutaregatan, blir det bättre. Då kan trafiken ledas om förbi arbetet på gatan. 

– Det är också viktigt, betonar han, att inte isolera näringsidkarna utmed Norra Oskarsgatan. Deras kunder måste ju kunna ta sig fram.

Aspedalsgatan kommer i framtiden att enkelriktas från Lindvägen. Eftersom gatan betraktas som smal och man vill ha en gång och cykelväg här, ser man en vinst med att enkelrikta vägen.

– Det är en stor trafiksäkerhetsvinst med det, säger Råsbacken. Det kommer att bli en gång- och cykelväg som ska leda fram till nya förskolan Växthuset. Det är den mest naturliga vägen dit. Vårt fokus i projektet är att skydda de oskyddade trafikanterna. 

Ombyggnaden rullar på i rask takt och håller tidsschemat enligt Råsbacken. 

Tors Plan, mitt i centrum, är kanske det projekt som har den högsta profilen. Som vi tidigare berättat ska det bli ett helt nytt torg. Det är också det projekt som har störst inverkan på trafiken, även på lång sikt eftersom Storgatan stängs av och bilarna får ta andra vägar förbi. Torget ska få ny belysning, nya planteringar och på det hela taget bli "Ett Hultsfredsbornas vardagsrum".

Kostnaden för det nya torget beräknas bli 18 miljoner kronor och jobbet ska vara avslutat under nästa år. 

När man ändå är igång och gräver på många av de här projekten passar man samtidigt på att byta ut gamla, uttjänta vattenledningar. 

– Totalt är det 12 050 meter ledningar som ska grävas ner, säger David Nelson, driftchef för vatten och avlopp. Då har man räknat in de nya ledningarna ut till Herrstorpet i summan. Totalt finns det i storleksordningen 40 mil VA-ledningar i Hultsfred.

Läckage från vattenledningarna är ett gammalt problem, Nelson räknar med att cirka 25 procent försvinner på vägen. Och det är alldeles för mycket för att han ska vara nöjd.

– Vi lägger mycket jobb på att minska läckaget, säger han. 

Tors Plan mitt i centrala Hultsfred ska förvandlas till ett "Hultsfredsbornas vardagsrum" som det heter i beskrivningen. En mötesplats i centrum.
Tors Plan mitt i centrala Hultsfred ska förvandlas till ett "Hultsfredsbornas vardagsrum" som det heter i beskrivningen. En mötesplats i centrum.
Projektchefens lista:

Herrstorpet: Exploatering av bostadsområde, 70,7 miljoner klart 2023

Kv. Batteriet + Norra Oskarsgatan: Exploatering av handels/Industriområde, VA-sanering.60 miljoner kronor, klart 2023.

Aspedalsgatan: VA-sanering, GC-väg, Pumptrackbana. 9 miljoner kronor. Klart 2023

Sågdammen: Muddring, Faunapassage, gångvägar, belysning, växtlighet. 3 miljoner kronor.  Klart 2023

Tors Plan: VA-sanering, omgestaltning, ny markbeläggning, bänkar. 18 miljoner. Klart 2023

Totalt investeras 160,7 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!