38 000 kronor i falska 500-kronorssedlar hittades

När poliserna sökte igenom kvinnans rum hittades mängder av falska 500-kronorssedlar. Vissa sedlar låg inrullade i en strumpa, andra hade gömts i innerfacket i en väska.

Sammanlagt 76 falska 500-kronorssedlar hittades i kvinnans rum i Hultsfred.

Sammanlagt 76 falska 500-kronorssedlar hittades i kvinnans rum i Hultsfred.

Foto: Polisen

Hultsfred2024-01-07 13:00

Kvinnan, som är i 25-årsåldern, misstänks ha förvarat totalt 38 000 kronor i falska 500-kronorssedlar. 

– Jag erkänner, sa kvinnan i det första polisförhöret som hölls efter att sedlarna hittats.

När förhörsledaren frågade hur hon hade fått tag i pengarna svarade kvinnan:

– Jag hittade dem när jag hade psykos.

Det var i våras som en polispatrull beordrades till ett boende i Hultsfred efter att personal hittat misstänkt förfalskade pengar inne i kvinnans lägenhet. Kvinnan hade även lämnat positivt urinprov på morgonen.

"När de letade igenom rummet hittade de utöver misstänkt narkotika även falska sedlar. Det var falska 500-kronorssedlar, totalt 76 stycken", skriver polisen i förundersökningsprotokollet.

undefined
Sammanlagt 76 falska 500-kronorssedlar hittades i kvinnans rum i Hultsfred.

Sedlarna låg på flera olika ställen. Ett antal sedlar var inrullade i en strumpa i en låda, andra hittades i innerfacket i en väska i garderoben.

Kvinnan åtalas nu misstänkt för olovlig befattning med falska pengar. Enligt åtalet har hon förvarat eller tagit annan befattning med 76 stycken falska 500-kronorssedlar med uppsåt att de skulle prånglas ut.

I det första polisförhöret uppgav kvinnan att hon hade hittat sedlarna i närheten av tågspåret i Västervik. Förhörsledaren frågade varför hon inte ringde polisen när hon insåg att sedlarna var fejkade.

– För att jag inte har jättebra erfarenhet av polisen, svarade kvinnan.

När ett kompletterande förhör hålls ett halvår senare uppger kvinnan i stället att det var i en skog i Hultsfred, en bit ifrån hennes boende, som hon hade hittat de falska pengarna.

Hon har också ändrat sig i skuldfrågan. I det andra förhöret varken erkänner eller förnekar hon brottet.

De falska sedlarna har undersökts av NFC, Nationellt forensiskt centrum. Undersökningen visar att sedlarna är framställda med en felaktig tryckmetod.

undefined
I våras ertappades även en man som skulle handla på Coop i Målilla med falska 500-lappar.

Vimmerby Tidning har tidigare berättat om flera fall där falska sedlar upptäckts i Hultsfreds kommun. I våras klev en man in på Coop i Målilla och försökte handla varor med en falsk 500-kronorssedel. När en polispatrull kom till butiken hade mannen totalt fyra falska sedlar på sig.

Sommaren 2022 köpte en kommuninvånare två datorer som han betalade med 10 000 kronor i hemmagjorda 500-lappar.

Även 2021 och 2020 var det falska pengar i omlopp i Hultsfred. Även då handlade det om falska 500-kronorssedlar som upptäcktes av personalen i flera butiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om