Vimmerby Tidning har frågat regionen hur många hyrläkare man har just nu på Hultsfreds hälsocentral respektive Vimmerby hälsocentral.
Enligt primärvårdsdirektör Niklas Föghner står hyrläkare för motsvarande tre eller fyra heltidstjänster per vecka på Hultsfreds hälsocentral. Andelen hyrläkare är cirka 90 procent.
– Det beror på att vi har en vakanssituation i Hultsfred som vi behöver täcka med vikarierande läkare och då vänder vi oss till bemanningsbolag för att göra det, säger Niklas Föghner.
Om de resterande tio procenten säger han:
– Vi har en läkare som är anställd i Region Kalmar län som jobbar en dag i veckan i Hultsfred på regelbunden basis. Vi har andra regionanställda läkare som kommer ut och gör en vecka vid tillfälle i Hultsfred.
Under förra året ökade kostnaderna för hyrläkare på Vimmerby hälsocentral, men i dagsläget finns inga hyrläkare alls där.
Räknar ni med att behöva ta in hyrläkare även i Vimmerby framöver?
– Man kan aldrig sia om framtiden. För tillfället har vi inget behov i Vimmerby, säger Niklas Föghner.
Varför är det enklare att rekrytera läkare till Vimmerby än till Hultsfred?
– Tittar man över länet så är det framför allt mindre orter som vi har svårt att bemanna med fasta läkare. Hultsfred är en av de mindre orterna där vi har svårt att få läkare att jobba. Ju längre bort ifrån våra större tätorter vi kommer, desto svårare är det.
Hur länge har det sett ut så här i Hultsfred?
– Det har varit enstaka perioder under de senaste 30–40 åren som det har varit en fulltalig läkarbemanning på Hultsfreds hälsocentral. Man har i princip alltid varit mer eller mindre beroende av läkare från bemanningsbolag.
Vad innebär det för verksamheten?
– Det går att uppnå en viss kontinuitet genom att ha bemanningsläkare som återkommer, säger Niklas Föghner som berättar att de försöker se till att patienterna får träffa samma läkare.
– Det är inte så att det enbart är nya läkare varje vecka, utan det är delvis samma individer, som bor någon annanstans i Sverige, som återkommer med en viss regelbundenhet. Vi har en läkare som är i Hultsfred varje vecka, som jobbar via bemanningsbolag men som är särskilt inriktad på vården av våra sköra äldre. Då har vi kontinuitet för de patienter som har allra störst behov av kontinuitet. Även om det är bemanningsläkare kan det finnas en kontinuitet, vilket är jätteviktigt.
Vad kostar en bemanningsläkare?
– Vi betalar cirka 50 000 kronor per vecka för en bemanningsläkare. På en månad kostar det cirka 200 000. Man kan ställa det mot kostnaden för en ordinarie distriktsläkare, vilket kan vara cirka 120 000–130 000.
Finns det även annan inhyrd personal i Hultsfred?
– Nej, det gör det inte. I primärvårdsförvaltningen har vi enbart läkare via bemanningsbolag där vi har vakanser. Vi har inga kostnader för till exempel sjuksköterskor via bemanningsbolag.
Samtidigt finns flera bemanningsbolag som söker sjuksköterskor till Hultsfred och Vimmerby.
– Det är inte på uppdrag från Region Kalmar län.
Primärvårdsdirektören tror på kreativa lösningar för att locka läkare till Hultsfred.
– I grunden har vi ramar för vilka erbjudanden vi kan ge. Men är man den första läkaren som tar en anställning i Hultsfred kan det absolut finnas möjligheter att hitta kreativa, konstruktiva lösningar – där jag inte tycker att lön är den enda inneboende komponenten.