Ägaren får avslag igen – nu kan slakteritomten säljas

Tomas Dahlqvist får avslag även i mark- och miljödomstolen. Tidsfristen för städningen av slakteritomten i Hultsfred förlängs dock. "Det var väntat", säger Dahlqvist som lovar att städa – om han inte säljer fastigheten.

Det gamla slakteriet vid Storgatan i Hultsfred brann redan 2019. Merparten av brandresterna ligger fortfarande kvar på fastigheten.

Det gamla slakteriet vid Storgatan i Hultsfred brann redan 2019. Merparten av brandresterna ligger fortfarande kvar på fastigheten.

Foto: Johannes Widergren

Hultsfred2024-09-06 11:45

Nyheten i korthet

  • Tomas Dahlqvist, ägaren till slakteritomten i Hultsfred, får avslag från mark- och miljödomstolen angående städningen av området.
  • Domstolen förlänger dock tidsfristen för städningen från fyra till sex månader.
  • Dahlqvist planerar att sälja fastigheten, men om det inte lyckas lovar han att städa den själv.

Tidigare har länsstyrelsen avslagit Västerviksföretagarens överklagande av miljö- och byggnadsnämndens vitesföreläggande. Nämnden kräver att samtliga rester av det nedbrunna slakteriet städas bort inom fyra månader från det att beslutet vunnit laga kraft.

Tomas Dahlqvist äger slakteritomten, eller Pechlin 9 som fastigheten formellt sett heter, via Handelshuset i Åtvidaberg AB.

Nu har mark- och miljödomstolen i Växjö meddelat sin dom i målet.

"Mark- och miljödomstolen gör i likhet med länsstyrelsen bedömningen att fastigheten Pechlin 9 hålls i ett så ovårdat skick att det finns skäl att förelägga Handelshuset att vidta åtgärder", skriver domstolen.

Dahlqvist menade att han riskerade att bryta mot lagen om han städade upp brandresterna, eftersom startbesked inte hade beviljats.

"Av handlingarna framgår att rivningslov har beviljats för rivning av det nedbrunna slakteriet men att startbesked inte har kunnat lämnas eftersom Handelshuset inte har kommit in med nödvändigt underlag. Det är således bolaget själv som orsakat att startbesked inte har lämnats", skriver domstolen.

Som Vimmerby Tidning tidigare berättat finns numera även startbesked för rivningen.

undefined
Enligt Tomas Dahlqvist har flera visat intresse för att köpa eller överta fastigheten den senaste tiden.

På en punkt får Dahlqvist delvis rätt. Mark- och miljödomstolen bedömer att fyra månader är för kort tid för att hinna städa tomten. Tidsfristen ändras därför till sex månader från det att beslutet vunnit laga kraft.

"De åtgärder som Handelshuset föreläggs att utföra bedöms förhållandevis tidskrävande, innefattar administrativa förberedelser och kan försvåras av viss typ av väderlek."

Förlängningen av tidsfristen är den enda ändringen som domstolen gör i nämndens beslut.

"I övrigt ska överklagandet avslås."

Tomas Dahlqvist, som tidigare har lovat att städningen ska påbörjas inom kort, ser beslutet som väntat.

När börjar du att städa?

– Det ska ske nu i så fall. Jag håller också på och säljer hela fastigheten, men går inte det måste jag naturligtvis ta hand om det själv, säger Tomas Dahlqvist.

– Under de senaste två veckorna har det varit tre eller fyra som har varit intresserade av att köpa eller överta fastigheten. Det har varit både grannar och andra aktörer.

Är det någon som är intresserad av att köpa fastigheten i nuvarande skick?

– Ja, det måste de göra i så fall.

Så de kräver inte att du ska städa fastigheten först?

– Nej, inte i de diskussioner som vi har haft. Det finns mycket skrot och annat som har ett plusvärde.

Innebär det att du siktar på att sälja fastigheten i första hand i stället för att städa den?

– Nej, det är en felställd fråga. Jag ska städa den, men jag skulle också kunna sälja den, för då slipper jag städa. Men ska man sälja någonting måste det vara genomförbart. Sedan vet inte jag om de som nu har visat intresse har gjort upp med kommunen, säger Dahlqvist som konstaterar att det krävs tillstånd för starta en verksamhet.

Miljö- och byggnadschef Elisabeth Karlsson menar att förlängningen av tidsfristen med två månader inte har någon större inverkan, i och med att ärendet redan har dragit ut på tiden efter Dahlqvists överklagande.

Vad händer med föreläggandet om han säljer fastigheten?

– Det kommer att följa med köparen, alltså den som köper fastigheten, i och med att det är ett löpande vite, säger Elisabeth Karlsson.

Så det krävs inget nytt beslut i miljö- och byggnadsnämnden?

– Nej, det gör det inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!