Åtgärd efter kritik: "Olyckligt att det blev så här"

Nu har slagredskapet i aktivitetslekparken åtgärdats. Kommunens mätning visade att den lät högt för barns öron. "Olyckligt att det blev så här", säger projektledare Hanna Johansson.

Miljö- och byggnadsförvaltningen uppmätte ett medelvärde på 90-95 decibell vid slaginstrumentet i aktivitetslekparken. Nu har det åtgärdats.

Miljö- och byggnadsförvaltningen uppmätte ett medelvärde på 90-95 decibell vid slaginstrumentet i aktivitetslekparken. Nu har det åtgärdats.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-05-27 08:00

Knappt hade lekparken haft premiär så kritiserade föräldrar det höga ljudet från ett av lekredskapen.

– Det borde vara direkt skadligt för barns öron, jag går inte tillbaka med barn och barnbarn förrän det görs något åt det, sa Anna Dahlström, en av flera som uttryckte sin oro på sociala medier.

ÖSK tog till sig av kritiken och lät miljö- och bygg göra flera mätningar, som gav ett medelvärde på 90-95 decibel precis vid instrumentet.

– Mätningen pågick 12-20 sekunder, då vi slog ganska hårt. Jag kan hålla med om att det lät högt, säger Sophia Berggren, miljö- och hälsoskyddsinspektör. 

Hanna Johansson beklagar det inträffade.

– Det är tråkigt och olyckligt att det blev så här, vi har ju köpt en färdig produkt som är avsedd för lek från ett etablerat företag. Nu har jag inte själv upplevt det så högt när jag testat, men som vuxen kan man ju reglera hur hårt man slår.

Kunde kommunen gjort något annorlunda?

– Vi kan inte kontrollera lekredskapen innan, utan vi köper dem utifrån bilder och leverantörens beskrivning. När vi tog kontakt med leverantören sa de sig aldrig fått klagomål tidigare.

Vad händer nu?

– Vi tittar på en hållbar lösning som minskar ljudet.

På tisdagseftermiddagen meddelar Hanna Johansson att man genomfört en åtgärd för att få ett behagligare ljud på instrumentet. 

När vi tar oss en titt, ser man att gummibitar satts under varje bricka, som minskar ljudet.

Karta: Köpingsparken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!