Förra året slog flera handlare larm om att både de och kunder upplever gågatan i Hultsfreds centrum som otrygg. Efter ett uppstartmöte har såväl kommunen som polisen arbetat för att öka tryggheten. Frågan är om det har gett någon effekt?
– Det har blivit bättre. Kommunen och polisen gör sitt jobb och polisen patrullerar och syns på gågatan, säger Sara Jonasson på Studio S.
Hon tycker också att samarbetet mellan företagen har stärkts, att det har blivit en större gemenskap och ökad trygghet. Man hjälper varandra att ha koll.
Tony Allander, butikschef på Coop, är nöjd med utvecklingen.
– Polisen och allihopa gör ett kanonjobb. Under mina 20 år i branschen har jag aldrig sett ett sådant engagemang från polisen. Jag förstår att många tycker att det inte är tillräckligt men man måste ha perspektiv. Det är en del stök, snatterier och lite högljutt men jag är övertygad om att det inte är värre än för en annan centrumbutik.
Nyligen höll kommunen och polisen ett möte som Tony Allander gick på.
– Statistiskt är det inte värre i Hultsfred än någon annanstans enligt kommunpolisen. Det har blivit mycket bättre. Polisen ser vi titt som tätt och de kommer även in i butiken och pratar och det tycker jag är snyggt, säger Tony Allander.
Sedan årsskiftet är Ketty Bengtsson ny kommunpolis i Hultsfred.
– Vi kommer att fortsätta ha hög närvaro på gågatan. Handlarna upplever fortfarande en stor otrygghet. Kommunen satsar också på aktiviteter i Hultsfreds centrum så att det blir en trygg och rolig samlingsplats.
Hon tror att en del kan uppleva otrygghet när ungdomar samlas på gågatan.
– Vi förstår att handlare och kunder kan uppleva otrygghet men statistiskt är gågatan inte så otrygg.
Ketty Bengtsson säger att polisens övervakningskameror på gågatan har haft en viss betydelse om än begränsad.
– Det har polisiärt varit en lugn period. Vi håller på att utvärdera tremånadersprojektet med kamerorna. Handlarna känner sig tryggare med kamerorna. Det är klart att det sker en del brott på gågatan och då nyttjar vi kamerorna.
Hon säger samtidigt att det är inte mer droghandel på gågatan än i övriga delar av Hultsfred. Det finns fler samlingsplatser.
– Droghandel sker överallt. Man går inte till gågatan för att deala knark.
Hultsfreds trygghets- och säkerhetschef Linus Ivarsson har jobbat intensivt med tryggheten på gågatan sedan förra året.
Han tror att den satsning som gjordes under två veckors tid i samband med höstlovet kan vara en modell framåt. Det innebär aktiviteter i centrum som han hoppas handlarna gemensamt ska ordna.
– Julskyltningen är en sådan aktivitet men det behöver inte vara så himlans avancerat varje gång, säger han.
När det gäller kamerorna hoppas han att de blir kvar i någon omfattning.
– Det är inte självklart att de får vara kvar. Om de plockas bort hoppas jag att kommunen kan få tillstånd att sätta upp någon. Kamerorna löser vissa saker men inte allt.
Han är också medveten om att det goda arbete som nu görs snabbt kan förstöras, det räcker med att en person skulle leva rövare.
– I den bästa av världar får vi ett hjul som rullar långsammare och där alla känner att de blir lyssnade på. Mitt mål är att alla ska känna sig tryggare och att vi från kommunen bryr oss även om vi inte äger alla frågor.