DĂ€rför blev Nicklas soldat igen – 37 Ă„r efter lumpen

Nicklas Holmquist gjorde lumpen pÄ 1980-talet. NÀstan 40 Är senare drog han pÄ sig uniformen igen. "Jag vill göra skillnad om Sverige skulle bli hotat."

"Vid 58 Är har man begrÀnsad fysik jÀmfört med nÀr man var 25", sÀger Nicklas Holmquist som hittills inte haft nÄgra problem att orka med övningarna.

"Vid 58 Är har man begrÀnsad fysik jÀmfört med nÀr man var 25", sÀger Nicklas Holmquist som hittills inte haft nÄgra problem att orka med övningarna.

Foto: Privat

Hultsfred2023-11-12 05:00

Det var i samband med Rysslands invasion av Ukraina förra Äret, dÄ intresset för att gÄ med i HemvÀrnet var rekordstort, som han bestÀmde sig för att bli hemvÀrnssoldat.

– Jag hade tĂ€nkt pĂ„ det tidigare, men dĂ„ kĂ€ndes det sĂ„ lugnt och bra i Europa, sĂ€ger Nicklas Holmquist som till vardags Ă€r fastighetsingenjör pĂ„ Hultsfreds BostĂ€der.

undefined
Till vardags jobbar Nicklas Holmquist som fastighetsingenjör pÄ det kommunala bolaget Hultsfreds BostÀder.

Krigsutbrottet den 24 februari 2022 förÀndrade allt.

– Jag skickade in ansökan bara en mĂ„nad efter att det hĂ€nde.

Har du nÄgon militÀr bakgrund?

– Jag gjorde vĂ€rnplikten 1985–1986 pĂ„ I12 i Eksjö. DĂ€r var jag gruppbefĂ€l och sjukvĂ„rdare i en sjukvĂ„rdspluton.

Du tvekade inte att gÄ med i HemvÀrnet med tanke pÄ din Älder?

– Tanken slog mig om de ville ha mig, sĂ€ger Nicklas Holmquist som har hunnit fylla 58 Ă„r.

– Vid 58 Ă„r har man begrĂ€nsad fysik jĂ€mfört med nĂ€r man var 25. Men jag har alltid trĂ€nat och har Ă€ndĂ„ skaplig fysik. De övningar vi har haft hittills har jag inte haft nĂ„gra problem att orka med. Ska man orka med övningarna behöver man trĂ€na lite grann pĂ„ fritiden.

undefined
"Vid 58 Är har man begrÀnsad fysik jÀmfört med nÀr man var 25", sÀger Nicklas Holmquist som hittills inte haft nÄgra problem att orka med övningarna.

Det stora söktrycket till HemvÀrnet gjorde att ansökningsprocessen drog ut pÄ tiden. Men i vÄras, efter godkÀnd sÀkerhetsintervju och lÀmplighetsbedömning, kunde Nicklas Holmquist till slut genomföra det sista steget i processen, en grundlÀggande utbildning pÄ tre dagar. Eftersom han har gjort vÀrnplikten krÀvdes ingen lÀngre utbildning.

Hur var det att ta pÄ sig uniformen igen?

– Man kom Ă€ndĂ„ tillbaka till det ganska fort. Som gruppbefĂ€l lĂ„g jag inne i tio mĂ„nader och det satte sig lite i ryggmĂ€rgen.

Han tillhör numera HemvÀrnets bevakningskompani i nordvÀstra lÀnet. Under sin första tid som hemvÀrnssoldat har han bland annat deltagit i den stora försvarsövningen Aurora 23.

– Det har varit vĂ€ldigt intressant och lĂ€rorikt och Ă€ven roligt. Jag tycker att vi har blivit vĂ€ldigt vĂ€l emottagna av de Ă€ldre som har varit med ett tag. Det Ă€r vĂ€ldigt god stĂ€mning.

undefined
HemvÀrnet deltog i den stora militÀrövningen Aurora 23 som Àgde rum i vÄras.

Hur fungerar det att kombinera uppdraget i HemvÀrnet med ditt vanliga jobb?

– Det har inte varit nĂ„gra problem, sĂ€ger Nicklas Holmquist som berĂ€ttar att hans chef alltid beviljar semester nĂ€r han ska vara med pĂ„ övningar.

Förutom att göra en insats om Sverige skulle bli hotat ser han fram emot att hjÀlpa till vid exempelvis skogsbrÀnder och översvÀmningar.

– Jag tror att HemvĂ€rnet kan göra stor skillnad.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!