Det kommer att hända när Stegen i Hultsfred läggs ner

I början av sommaren blev det klart att den populära verksamheten Stegen i Hultsfred skulle läggas ned. Beslutet var en del av kommunens budgetbesparing och nedläggningen berör idag ungefär 10 deltagare och 5 anställda. Verksamheten planeras att stängas ner helt till årsskiftet.

Den populära verksamheten Stegen i Hultsfred ska läggas ned vid årsskiftet. Just nu letar kommunen alternativ åt deltagarna och förhandlingar i samarbete med fackförbunden pågår gällande anställd personal i verksamheten.

Den populära verksamheten Stegen i Hultsfred ska läggas ned vid årsskiftet. Just nu letar kommunen alternativ åt deltagarna och förhandlingar i samarbete med fackförbunden pågår gällande anställd personal i verksamheten.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-08-29 16:02

 Det var i juni Vimmerby Tidning rapporterade om nedläggningen av Stegen, som är en verksamhet som erbjuder arbetsträning, secondhandbutik och olika tjänster till pensionärer. Efter att beslutet om nedläggning togs gav socialnämnden förvaltningen i uppdrag att utreda vad avvecklingen av Stegen skulle innebära och nu i augusti har den utredningen blivit klar. Vimmerby Tidning har pratat med Robert Andersson, sektionschef för Arbete och Integration.

Vad kommer att hända med de deltagare som haft Stegen som sysselsättning nu när verksamheten läggs ner?

– Alla deltagare på Stegen har en arbetsmarknadshandläggare kopplade till sig som planerar för vad som är nästa steg i deltagarens process. Dessa handläggare har fått i uppdrag att redan nu börja titta på alternativa lösningar för deltagarna så att det vid verksamhetens nedläggning finns en plan och en vidare väg för deltagarna. Allt är inte klart idag men det ska finnas något för deltagarna sen, det är tanken.

Finns det risk för att några deltagare kommer att stå utan sysselsättning efter nedläggningen?

– Nej, det är ett ganska litet antal deltagare på Stegen just nu. Vi har även bromsat intaget så att vi inte fyller på med nya deltagare där utan hittar andra lösningar direkt. Det är 10 deltagare det handlar om i dagsläget så det tänker jag att vi ska kunna lösa.

Finns det i dagsläget likvärdig sysselsättning som ni kan erbjuda eller finns det behov av att skapa nya platser?

– Vi har ju viss annan verksamhet men vanligtvis försöker vi slussa ut de här personerna till ordinarie arbetsplatser, ibland med vissa anpassningar då, men det är ju hela tiden tanken att man ska ha en process som leder framåt och ut i arbetslivet, det är det naturliga steget för de här individerna. Det kan till exempel vara på en kommunal arbetsplats, inom en förening eller hos ett privat företag.

Och den personal som idag är anställd på Stegen, vad händer med dom?

– Jag kan inte uttala mig helt konkret kring det men vi tittar på nya lösningar för dem i dagsläget, till exempel möjligheter till omplaceringar. Just nu sker även förhandlingar i samarbete med fackförbunden kring detta, det är inte klart än men vi gör vårt bästa för att hitta lösningar till personalen som jobbar där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!