Nyligen kunde Vimmerby Tidning avslöja att flera brottsdömda lärare jobbar i Hultsfreds kommun. Så sent som i slutet av förra året dömdes en tillsvidareanställd lärare för grov misshandel av sin ex-fru. Läraren var åtalad men inte dömd när han anställdes på en skola i kommunen.
Enligt skollagen måste kommunen begära ett utdrag ur belastningsregistret vid anställningar inom skolan. Utdraget visar dock bara om personen är dömd för mord, dråp, grov misshandel, människorov, sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.
– Jag skulle önska att det var mer brott som kontrollerades när man jobbar med barn och ungdomar, säger Linus Ivarsson, trygghetsstrateg på Hultsfreds kommun.
Han berättar att det just nu pågår ett arbete inom kommunen för att stävja välfärdsbrottslighet.
– Vi ska försöka komma åt välfärdsbrotten så att skattekronorna hamnar där de ska hamna.
En liten del i det arbetet handlar om kontroller vid anställningar av personal.
Vad innebär vår granskning för arbetet med frågan?
– Den påskyndar processen som redan är igång. Vi har jobbat med frågan en tid, men nu blev det så uppenbart att man måste jobba med den på olika sätt.
Linus Ivarsson ser det som märkligt att vissa brott inte syns i ett registerutdrag. En lärare kan till exempel bli dömd för narkotikabrott upprepade gånger utan att det upptäcks.
– Jag tänker att en haschrökande lärare inte är så bra för mina barn.
Samtidigt menar han att frågan är komplicerad, och att en dom inte nödvändigtvis gör en person olämplig för en anställning.
När det gäller kontroller vid anställningar anser han att samma rutiner borde gälla inom hela kommunen, vilket inte är fallet i dag.
– De som blir anställda i en säkerhetskänslig verksamhet får gå igenom allt från intervjuer till bakgrundskontroller och registerkontroller. Där synas man verkligen in i sömmarna.
Vid många andra anställningar görs inga kontroller alls av personens belastningsregister.
– Där är det bara ett vanligt anställningsförfarande.
Linus Ivarsson anser att det också behövs rutiner för att upptäcka brott som anställda gör sig skyldiga till under sin anställningstid. Men syftet är inte att sparka folk.
– Om du har gjort en dumhet behöver inte det betyda att du är en sämre människa eller att du inte sköter ditt jobb. Däremot kan det bli en diskussion och man kan behöva hjälpa anställda.