Mariannelunds Express: "Det blir inte mer än det varit"

"Det ska inte bli mer buller än vad det är i dag och täkten har väl funnits sen 1980-talet. Det säger Oscar Lockström som driver Mariannelunds Express i en kommentar till de synpunkter som kommit in i samrådet om företagets ansökan om att bryta berg och morän i ytterligare 25 år i täkten i Silverdalen.

Företaget har ansökt om att få ta ur ytterligare fyra miljoner ton ur täkten i Silverdalen de kommande 25 åren. "Det är en produkt som behövs för att hålla Sverige igång" anser Oscar Lockström.

Företaget har ansökt om att få ta ur ytterligare fyra miljoner ton ur täkten i Silverdalen de kommande 25 åren. "Det är en produkt som behövs för att hålla Sverige igång" anser Oscar Lockström.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-02-06 12:00

Vimmerby Tidning berättade för ett par dagar sen om ansökan företaget lämnat in till Länsstyrelsen i Kalmar län. Det nuvarande tillståndet tillåter en miljon massor tas ut ur täkten fram till 2026. Enligt ansökan vill företaget få tillstånd att bryta ytterligare fyra miljoner ton berg och morän under de kommande 25 åren.

Oscar Lockström på Mariannelund Express menar att det inte finns några nya anledningar till oro för problem.

– Det är samma verksamhet som har varit där i alla år förut som ska fortsätta , säger han.

Inkomna synpunkter har bland annat riktat sig på att företaget vill utöka arbetstiderna i täkten.

– Arbetstiderna ska inte ändras mer än att det ska finnas möjlighet i vissa fall, och marken runt om täkten ska inte ta någon skada heller, säger Oscar Lockström.

– Det är en produkt som behövs för att Sverige ska gå runt och även om en del är emot den här verksamheten, gynnar det alla att det går att bygga och anlägga saker och ting, och för oss som företag är det lika med vårt levebröd, beskriver han.

Det finns synpunkter på att säkerheten runt täkten behöver förbättras.

Hur ser du på det?

– Vi har gjort det som länsstyrelsen kräver i säkerhetssynpunkt också, men det är svårt att stänga allt ute. Vi tar absolut inte lätt på säkerheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!