Hektisk period för räddningstjänsten efter åska

Förra veckans åskoväder skapar mycket jobb för räddningstjänsten i Hultsfred. Insatsledaren Andreas Enberg berättar om arbetet med den senaste skogsbranden – och fler riskerar det att bli.

I måndags upptäcktes en skogsbrand i närheten av Brännehult. Vid klockan 09 på tisdagsmorgonen kunde räddningstjänsten lämna över ansvaret till markägaren.

I måndags upptäcktes en skogsbrand i närheten av Brännehult. Vid klockan 09 på tisdagsmorgonen kunde räddningstjänsten lämna över ansvaret till markägaren.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-08-23 10:33

– Det är åskan som har varit den största boven till alla skogsbränder den senaste tiden. Den här branden var förmodligen inte den sista heller, säger Andreas Enberg när Vimmerby Tidning pratar med honom på tisdagsmorgonen.

På måndagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till Brännehult, drygt en mil sydost om Hultsfred. Brandflyget upptäckte skogsbranden, som man misstänker hade pågått under flera dagar.

Vid 19-tiden på måndagskvällen var det ett område på cirka 10 000 kvadratmeter som brann. Andreas Enberg berättar att mellan 35 och 40 brandmän var på plats fram till klockan 22 för att bekämpa branden. De hann gå igenom större delen av brandområdet innan det mörknade. 

– Under natten hade vi personal på plats. Vi placerade ut vattenspridare som försörjdes med tankbil. På tisdagsmorgonen var vi åtta man som arbetade, innan vi lämnade över ansvaret till markägaren klockan 09, säger Andreas Enberg.

Hur många skogsbränder har ni varit ute på senaste tiden?

– Ja du, jag vet faktiskt inte. Kanske en sju-åtta stycken?

På tisdagsförmiddagen pågick arbetet för fullt hos räddningstjänsten med att iordningställa allt material som använts, för att vara redo att rycka ut igen. Och med torra marker och förra veckans åska färskt i minnet kan det bli förr än senare.

– Vi kämpar på, säger Andreas Enberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om