Två Hultsfredsbor på kriminellt uppdrag åt Foxtrot

På direkt förfrågan från en ledare i Foxtrotnätverket tog två Hultsfredsbor sig an uppdraget att bränna ner en villa. En av dem satt hemma och styrde uppdraget medan den andra gav sig i väg för att verkställa mordbranden.

Bilder på den äldre av de båda Hultsfredsborna när han rör sig vid villan han försökte tända eld på. Kort senare greps han av polisen som bland annat hittade en dunk med 4,5 liter bensin utblandat med motorolja samt tändare och tändstickor i hans ryggsäck.

Bilder på den äldre av de båda Hultsfredsborna när han rör sig vid villan han försökte tända eld på. Kort senare greps han av polisen som bland annat hittade en dunk med 4,5 liter bensin utblandat med motorolja samt tändare och tändstickor i hans ryggsäck.

Foto: Polisen

Hultsfred2024-02-17 07:00
undefined
Här på Kumlaanstalten avtjänade den yngre av Hultsfredsborna straff för ett mordförsök i Hultsfreds kommun 2015. I april och maj 2016 träffade han "Kurdiske räven" som satt cellen snett mittemot på samma avdelning.

De båda männen från Hultsfred kommun som är i 30- respektive 45-årsåldern, dömdes tidigare i år till fängelse för stämpling till mordbrand och för försök till mordbrand.

Det vara bara dagar efter mordet på en gängledares mamma i fjol som samma Hultsfredsbo som nu är åtalad för medhjälp till mordet fick ett nytt uppdrag – att anlita någon för att bränna en villa där det bor personer med nära koppling till andra sidan i det splittrade Foxtrot.

Polisen har säkrat digital kommunikation mellan Hultsfredsbon och en av ledarna i Foxtrot som vid tillfället befinner sig utomlands. Vem denne är har polisen inte lyckats slå fast. När den först tilltänkte mordbrännaren drar sig ur anlitar den yngre Hultsfredsbon snabbt en annan man bosatt i Hultsfreds kommun. En man i 45-årsåldern som nyligen muckat från kriminalvårdens anstalt. Han tackar ja.

Det gläder ledaren utomlands som skriver: "Han måste göra det han sa ja till igår och komma upp till Stockholm så fort som möjligt för där kommer inte snuten känna igen honom."

Med pengar som förs över från Spanien löser mannen i 30-årsåldern allt praktiskt. Tågbiljetter från Hultsfred till Stockholm. Ett Airbnb-boende. Han vidarebefordrar också instruktioner från Spanien:

"Han ska inte göra molotov. Han ska köpa bensin. Mycket typ tio liter. Han ska köpa frigolit om han kan."

undefined
Hultsfredsbon följde instruktionerna från Foxtrot-ledaren i Spanien och köpte en femlitersdunk som han fyllde med bensin och blandade ut med motorolja. Han bar både dunken och en pet-faska med bensin i en ryggsäck som polisen beslagtog vid gripandet.

Mannen i 45-årsåldern anländer sent till Stockholm. Nästa dag inhandlar han enligt instruktionerna och skrider senare på natten till verket.

Redan natten innan har det skett explosioner i bostadsområdet i Huddinge. Den här natten sker flera brandincidenter. Bland annat ser ägarna till en villa i sin övervakningskamera hur en man med ryggsäck smyger omkring runt huset. Utanför ytterdörren börjar han plocka grejer ur ryggsäcken. Han meckar med något och tänder på. När belysningen plötsligt tänds blir han rädd och springer. 

Polisen är på tå i området och i trädgården till villan grips mannen från Hultsfred.

I hans ryggsäck finner polisen en femlitersdunk med 4,5 liter bensin blandat med motorolja. En pet-flaska med bensin, tändstickor och tändare.

Hultsfredsbon anhålls och häktas.

Hans belastningsregister är långt. Bara de fem senaste åren är han bland annat dömd för våldsbrott i Vimmerby där han hösten 2019 slog en Vimmerbybo med en hammare i huvudet. I samma dom dömdes mannen också för rån och grov stöld till fängelse i tre år.

Han är dömd för narkotikabrott och brott mot knivlagen sen han varit påverkad och beväpnad med knogjärn eller kniv vid olika tillfällen i Hultsfred och Västervik.

I januari i år dömdes han till 1,5 års fängelse för förberedelse till mordbrand i Huddinge.

Dagen efter gripandet inser mannen i 30-årsåldern från i Hultsfred och Foxtrotledaren i Spanien att den äldre Hultsfredsbon misslyckats med uppdraget. De är upprörda och oroliga att han ska tjalla. 

De bryter ett par dagar.

Den 17 september kommer en fråga från Spanien till mannen i 30-årsåldern "om det finns en ny brännare?"

Direkt efter ett tillägg: "Det ska ske i Småland."

Det svarar inte Hultsfredsbon i 30-årsåldern på. Samma dag har han gripits av polisen som bland annat beslagtar nära ett kilo amfetamin. Han anhålls och häktas. I januari döms han dels till fyra år för grovt narkotikabrott, dels till tio månader för stämpling till mordbrand. Dessutom är han nu också åtalad för medhjälp till mord.

undefined
Utöver fängelsestraffen för grovt narkotikabrott och stämpling till mordbrand på uppdrag av Foxtrotnärverket är den yngre av de båda Hultsfredsborna även åtalad för medhjälp till mord på den rivaliserade gängledarens mamma i Uppsala i fjol.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!