Ikea förbereder bygge av ny fabrik i Hultsfred

Efter årsskiftet siktar Ikea Industry på att börja bygga sin nya fabrik i Hultsfred. Bygget av ett nytt lager pågår redan.

"Det går enligt plan", säger Klas Franzén, vd för Ikea Industry, om företagets storsatsning i Hultsfred.

"Det går enligt plan", säger Klas Franzén, vd för Ikea Industry, om företagets storsatsning i Hultsfred.

Foto: Jimmy Larsson/Charlotte Madestam

Hultsfred2022-11-15 06:00

Som Vimmerby Tidning tidigare berättat ska företaget göra en investering på närmare 700 miljoner kronor – för att kunna tillverka fyra miljoner garderober per år.

Enligt vd Klas Franzén rullar projektet på enligt planen.

– Det har hela tiden varit vår plan att vi ska ta det etappvis. Den etappen som vi prioriterar nu, med att bygga ny paxfabrik, går enligt planen, säger han.

undefined
"Det går enligt plan", säger Klas Franzén, vd för Ikea Industry, om företagets storsatsning i Hultsfred.

Just nu bygger företaget ut sina lagerutrymmen.

– Vi har som måldatum att det ska vara färdigt till jul, och det ser vi ut att hålla.

Tanken är att den nya fabriken ska börjas byggas efter nyår.

– Vi hoppas ha byggloven färdiga i december så att vi kan dra igång direkt i januari. Vi ska börja leverera ut produkter från den nya fabriken till våra kunder om två år, så det är fortfarande ett tag dit.

Nyligen begärde miljö- och byggnadsförvaltningen på kommunen ytterligare kompletteringar från Ikea Industry. Begäran gäller företagets anmälan om en ny press för produktion av träfiberskivor med tillhörande reningsutrustning samt en ny byggnad.

– Under hela resan har vi haft väldigt bra dialog med Hultsfreds kommun, så jag är inte ett dugg orolig. Vi kommer att reda ut frågetecknen, säger Klas Franzén.

undefined
Ikea Industry ska utöka sin produktionskapacitet från drygt tre miljoner till fyra miljoner garderober per år.

Miljö- och byggnadsförvaltningen meddelade i våras ett förbud att påbörja åtgärden.

– Det innebär att vi behöver mer kompletteringar innan vi kan gå vidare och fatta det slutliga beslutet. Vi har fått in en del kompletteringar, men de var inte fullständiga, säger Sofia Berggren, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

– Vi behöver mer uppgifter om vad det blir för press, helt enkelt. De vet inte än hur den kommer att se ut och fungera, och vad det blir för reningsutrustning till den.

Enligt Klas Franzén har företaget ännu inte tagit beslut om att investera i den nya pressen.

– Det gäller en eventuell investering i mer spånskivekapacitet, säger han och uppger att den delen av satsningen är i ett väldigt tidigt skede.

När räknar ni med att ta beslut?

– Det beror helt på efterfrågan på våra produkter.

Hur ser efterfrågan ut just nu?

– Det är klart att vi känner av världsmarknadsläget, men vi har klarat oss bra hittills. Vi märker av det, men det är inte så att vi behöver göra några drastiska åtgärder.

Ni har inte minskat ner på personalen?

– Nej, vi ser inga tecken i dagsläget på att det ska beröra vår tillsvidareanställda personal. Vi kör samma skiftform som vi har gjort tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!