För ett år sedan var Ikea Industrys utsläpp av det cancerframkallande ämnet formaldehyd som mest drygt sex gånger högre än gränsvärdet. Det framgick av ett föreläggande från kommunen, som krävde att företaget snarast skulle undersöka orsaken och vidta de åtgärder som krävs för att hålla utsläppen under gränsvärdet 10 milligram per normalkubikmeter.
Men enligt Ikea Industrys vd Klas Franzén har möbel- och spånskivefabriken fortfarande för höga utsläpp av formaldehyd.
– Vi mäter i skorstenen där vattenångan går ut. Jag har inte exakta siffror, men vi låg någonstans mellan 13 och 15 milligram per kubikmeter. Gränsvärdet är 10, så vi är inte färdiga utan vi fortsätter att jobba med det, säger Klas Franzén.
Vad har ni gjort för att minska utsläppen av formaldehyd?
– Vi har gjort ett antal mätningar och försökt optimera vår process. Vid senaste mätningen, efter vårt stora underhållsstopp där vi gjorde en hel del insatser, nådde vi inte riktigt gränsvärdet, men det var väldigt mycket närmare. Vi fortsätter att jobba med det och vi har fortsatt väldigt bra dialog med kommunen om hur vi ska jobba vidare.
När var senaste gången ni mätte?
– Senaste gången vi mätte var i oktober. Vi har också gjort kompletterande mätningar i omgivningen och där kan vi inte se några förhöjda värden.
Har kommunen gett er något nytt föreläggande?
– Nej, utan vi har en dialog kring hur vi jobbar med det och vi har informerat dem både om mätvärden och vad vi kommer att göra framöver.
Under året har ni även överskridit era bullervillkor nattetid. Har ni kommit till rätta med problemet?
– Även där gör vi en hel del åtgärder kontinuerligt. Vi räknar med att vi ska klara våra gränsvärden. Det är baserat på simuleringar där vi får fram våra värden. Vi har en prioriteringslista där vi betar av aktiviteter för att minska bullret till våra grannar.
Så ni har fortfarande för höga värden?
– När vi gör en modell räknar vi med alla ljudkällor samtidigt, och det är inte verkligheten. I vår modell, där vi räknar med alla ljudkällor, ligger vi över än så länge. Med de aktiviteter vi gör räknar vi med att komma under. Men det är väldigt sällan som alla ljudkällor är igång samtidigt. Jag har inget rakt svar på om vi ligger över om du skulle gå ut och mäta i dag, för då kan vi mycket väl ligga under, men vi räknar på ett värsta case och ska se till att klara det.
Gör ni inga mätningar utan bara simuleringar?
– Jag har ställt precis samma fråga som du ställer, om vi inte borde mäta, men det är svårt att göra en bra mätning, framför allt nattetid. Man mäter upp ljudkällorna och simulerar vilken påverkan vi har på omgivningen. Nattetid är gränsvärdena så låga. Det är så stor risk att vi får in störningsljud från andra – en bil som passerar området eller en fågel som kvittrar för nära stör mycket mer. Det är därför man gör simuleringar.
Hur mycket överskrider ni gränsvärdena i simuleringarna?
– Det kan jag inte svara på.
Innebär satsningen på en ny fabrik att era utsläpp av miljöfarliga ämnen kommer att öka?
– Nej, vi släpper inte ut någonting mer från den nya fabriken över huvud taget. Det vi släpper ut i formaldehyd är naturligt formaldehyd som finns i veden vi tar in. Det är inte någonting vi tillsätter, utan det är sådant som frigörs i torkprocessen av trä. Formaldehyd är ett naturligt ämne i naturen, och framför allt i träråvara.
Vimmerby Tidning har sökt kommunen för en kommentar.