Kvinnlig nämndsordförande stoppas av jävsproblem

Hultsfreds kommun skulle få sin första kvinnliga nämndsordförande på många år. Men jävsproblematik stoppar tillsättningen. "Vi har backat bandet", säger Magnus Hultman (M).

Marianne Vifell Waters (M) nominerades nyligen som ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Men nu väntas Magnus Hultman (M) få behålla uppdraget.

Marianne Vifell Waters (M) nominerades nyligen som ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Men nu väntas Magnus Hultman (M) få behålla uppdraget.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-12-16 19:00

För två veckor sedan kunde Vimmerby Tidning berätta att Marianne Vifell Waters (M) hade nominerats till ordförandeposten i barn- och utbildningsnämnden.

Därmed skulle Hultsfreds kommun få sin första kvinnliga nämndsordförande på mycket länge.

– Det är extra roligt. Jag har sett fram mot en plats i den här nämnden länge, sa Marianne Vifell Waters till Vimmerby Tidning efter att nomineringarna hade presenterats.

undefined
Marianne Vifell Waters (M) nominerades nyligen som ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Men nu väntas Magnus Hultman (M) få behålla uppdraget.

Tanken var att hon skulle ersätta Magnus Hultman (M), som i sin tur skulle ta över partikollegan Johan Svenssons uppdrag inom kommunalteknikförbundet ÖSK.

– Det var han själv som ville byta, så jag har inte knuffat undan någon. Tvärtom har det fungerat bra i gruppen, vi har haft lätt att hitta våra roller, sa Marianne Vifell Waters.

Men nu uppger Magnus Hultman att de har valt att backa bandet.

– Jag är föreslagen att fortsätta som ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Det känns bra, säger han.

Enligt Hultman beror förändringen på att Marianne Vifell Waters jobbar som gymnasielärare, vilket skulle innebära jävssituationer i barn- och utbildningsnämnden.

– Bedömningen var sådan att det skulle bli lite besvärligt på en del frågor. Därför valde vi att backa bandet. Vi behåller de ursprungliga platserna som vi har haft.

undefined
Magnus Hultman, Conny Daag, Johan Svensson, Marianne Wifell Waters, Åke Bergh och Sivert Andersson fotograferades tillsammans när de presenterade Moderaternas valmanifest.

Kunde ni inte förutse jävsproblemen innan ni nominerade henne?

– Vi tyckte inte att det var några problem. Man kunde agera om det var känsligt – att hon lämnar mötet vid de lägena, när det tas beslut. Hon hade även förankrat det med sin chef. Men man tyckte från övrigt politiskt håll att det inte höll, säger Hultman som inte säger sig veta vilka politiker som hade synpunkter i frågan.

– Men det var de övriga partierna som reagerade på det.

Vimmerby Tidning har sökt Marianne Vifell Waters för en kommentar kring ordförandeposten i nämnden.

"På måndag i kommunfullmäktige klubbas de nomineringar som blivit godkända av valberedningen. Vi kan höras efter mötet om du fortsatt önskar", svarar hon i ett sms.

Även om hon inte utses till nämndsordförande kommer Vifell Waters inte att stå utan politiska uppdrag.

– Hon sitter i fullmäktige och kommer även att ingå i kommunstyrelsen. Hon har uppgifter som hon tycker är intressanta i alla fall, säger Magnus Hultman.

Vilket uppdrag får hon i kommunstyrelsen?

– Där blir hon ordinarie ledamot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!