Kommunen satsar 2,2 miljoner på nya välkomstskyltar

18 nya välkomstskyltar ska sättas upp vid infarterna till Hultsfreds kommuns tätorter. Kostnad: 2,2 miljoner kronor.

Hur välkomstskyltarna kommer att se ut är höljt i dunkel, men de ska sättas upp vid infarterna till kommunens åtta tätorter.

Hur välkomstskyltarna kommer att se ut är höljt i dunkel, men de ska sättas upp vid infarterna till kommunens åtta tätorter.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-09-23 11:30

Uppsättningen av välkomstskyltarna påbörjas senare i höst. Satsningen är en del av projektet Hultsfreds kommun makeover.

– Totalt är det 18 skyltar på åtta orter som ska upp, säger Jens Karlsson, projektchef på ÖSK, Östra Smålands kommunalteknikförbund.

Med andra ord kommer alla tätorter i Hultsfreds kommun att få nya välkomstskyltar.

– Bakgrunden är att det har varit flera politiska motioner om välkomstskyltar. Det har varit ett politiskt önskemål att lyfta fram varje orts motiv.

undefined
Hur välkomstskyltarna kommer att se ut är höljt i dunkel, men de ska sättas upp vid infarterna till kommunens åtta tätorter.

Nya välkomstskyltar var också ett önskemål som kom upp på de ortsvandringar som genomfördes före pandemin.

– Det är en långsiktig önskan från flera håll som mynnar ut i det här nu, säger Malin Albertsson, turism- och informationschef på kommunen.

I våras fanns en miljon kronor avsatt i budgeten för välkomstskyltarna. Sedan dess har budgeten mer än fördubblats – till 2,2 miljoner.

– Det är ambitionsnivån som har höjts. Skyltarna är både större, belysta och har högre standard, säger Jens Karlsson.

Malin Albertsson uppger att de olika orterna, oftast genom någon förening, har varit delaktiga i utformningen av skyltarna.

– Varje skylt är skräddarsydd efter varje ort med det som man tycker bäst symboliserar orten, säger hon.

undefined
"Varje skylt är skräddarsydd efter varje ort med det som man tycker bäst symboliserar orten", säger turism- och informationschef Malin Albertsson.

Samtidigt finns en röd tråd mellan skyltarna.

– Alla skyltar är utformade i samma stil. De är gjorda i materialet corten och har solcellsbelysning. Grafiskt är de utformade i samma stil med unika element för varje ort.

Hur de olika orterna kommer att symboliseras på skyltarna vill Malin Albertsson inte avslöja i nuläget.

– Vi har tänkt oss att vi kommer att gå ut med kommunikation om det lite närmare inpå att de kommer upp. Vi känner att det är lite för tidigt än.

Vilka har tagit beslut om hur skyltarna ska se ut?

– Det har politiken gjort i slutändan. På tjänstemannanivå har det gjorts förslag med hjälp av en konsult som tagit fram grafik. Sedan har man landat i det slutgiltiga utifrån föreningarnas och orternas önskemål.

Enligt Malin Albertsson är grundsyftet med välkomstskyltarna att skapa en röd tråd mellan orterna.

– Sedan är det förhoppningsvis en stolthet för invånarna – att man känner att ens ort blir sedd, att det känns välkomnande när man kommer till sin ort och att det är bra saker som representerar orten på skylten. För besökare blir det en symbol man lär sig känna igen när man åker runt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!