Kravet från Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund bygger på beräkningar som de båda fackförbundens riksorganisationer har gjort.
– Hultsfreds kommun lägger sedan tidigare alldeles för lite på skola, förskola och fritidshem. Inflationen spär på en situation som redan är allvarlig. Det måste kommunpolitikerna ta höjd för i sin budget, säger Emmelie Nord, ordförande för Lärarförbundet i Hultsfred.
Enligt lärarfacken behöver utbildningssektorn i kommunen ett resurstillskott på 36,4 miljoner kronor under 2023 för att klara kostnadsutvecklingen och täcka upp för tidigare besparingar.
Kommunens budget för nästa år tas upp till beslut på fullmäktige den 28 november. Barn- och utbildningsnämnden föreslås få en budget på 358 miljoner kronor.
Är det verkligen realistiskt att kräva 36 miljoner extra med tanke på det tuffa ekonomiska läget?
– Jag känner att det är nödvändigt att skicka signalen att det här är pengar som vi hade behövt för att få en skola i världsklass, om vi nu vill ha det. Lärarna har det tufft, väldigt många går på knäna, säger Caroline Axelsson, ordförande för Lärarnas Riksförbunds Hultsfredsförening.
Hon menar att lärarna bland annat behöver hjälp med konflikthantering.
– Lärarna har på sitt bord att vara kurator, polis, förälder, vaktmästare och så vidare. Ska man ha elever som orkar gå till skolan och mår bra, då behöver det finnas ett skyddsnät som inte består av lärare. Vi har redan fullt dagarna i ända med lektioner. Neddragningarna i skolan har pågått sedan 90-talet, utifrån det synsättet kan jag tycka att det är realistiskt.
Hon vill framför allt se en satsning på elevhälsan.
– Elevstödjare skulle jag vilja se mer av. Konflikterna som varit hade nog kunnat undvikas om fler vuxna hade funnits med.
Varifrån tänker ni att pengarna ska tas?
– Det är upp till politikerna att bestämma, men vi vill ha en statlig skola. Lägger man alla utbildningspengar i en hög får man sedan börja att fördela ut till kommunerna på ett sätt som inte handlar om hur många elever man har, utan snarare vilken kvalitet man vill ha på skolan över hela Sverige.
Vid årsskiftet går Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund samman och bildar det nya fackförbundet Sveriges Lärare. Ett förstatligande av skolan är en av frågorna fackförbundet planerar att driva.