Caféägaren har tröttnat – vill sälja verksamheten

Under onsdagskvällen utsattes La Vida Café i centrala Hultsfred för ännu ett fall av skadegörelse. Nu har ägaren fått nog. "Det är fjärde gången sedan i somras. Jag är jättearg och känner att jag inte vill fortsätta längre", säger Rowaida Nijim.

La Vida Café läggs ut till försäljning efter den senaste skadegörelsen. "Det är fjärde gången som det har varit inbrott eller skadegörelse. Jag har rensat bort allt glass och caféet är öppet men det känns jättetråkigt", berättar Rowaida Nijim.

La Vida Café läggs ut till försäljning efter den senaste skadegörelsen. "Det är fjärde gången som det har varit inbrott eller skadegörelse. Jag har rensat bort allt glass och caféet är öppet men det känns jättetråkigt", berättar Rowaida Nijim.

Foto: Daniel Söderqvist

Hultsfred2022-11-03 18:00

En stor sten ska vid 20.20-tiden ha kastats in genom en fönsterruta till La Vida Café på Bryggerigatan. Något som kommer att kosta tusentals kronor att reparera. Och det är inte första gången som caféet utsätts för brott.

– Förra gången var det mindre skador. Då fick jag betala över 4 000 kronor. Nu är det stora fönstret helt förstört. Då blir det säkert mer än 10 000. Det är mycket pengar. Vad hjälper det att jag fixar fönstret om det händer igen om en månad? Jag bara kastar iväg pengar på det här, säger Rowaida Nijim.

Hon flyttade till Målilla från Karlskrona för fyra år sedan. Ett tag hade Rowaida Nijim en matvagn stående utanför Valhall. Sedan inspirerades hon av sin dotter som tyckte att det fanns ett behov av ett ställe där folk kunde samlas, umgås och äta något.  Caféet öppnade under sommaren förra året, då hade hon tio år i restaurangbranschen bakom sig. Inte i sin vildaste fantasi hade hon förställt sig att få så mycket problem med skadegörelse och inbrott.

– Jag har inte haft något problem i större städer. Men här i en liten stad är det mycket problem. Jag trodde aldrig att det skulle hända något sådant här. Första gången kom de och tog hela kassan med pengar. Efter andra gången skaffade jag larm. Jag trodde att det skulle hjälpa men jag blir bara uppringd och får höra "det sker inbrott i din lokal". Så det hindrar inte att de slänger sten genom rutorna.

Nu efter den senaste gången har hon fått nog. Redan timmar efter händelsen la hon ut caféet till försäljning.

– Det är jättetråkigt och jobbigt. Men jag känner mig inte trygg längre. Det är ovanligt att utsättas för så här mycket brott. Jag är inte ovän med någon. Jag har inte tid att bråka med människor, jag fokuserar på mitt jobb, jag är bara här och hemma.

Något som Rowaida Nijim tror skulle förhindra brotten är att kameror sätts upp längs med Bryggerigatan.

– Jag tycker att det måste sättas upp kameror här utanför, så att hela gatan övervakas. Då kanske personerna som gör de här sakerna tänker en gång extra. Och om de gör något så går att identifiera dem. Inte bara för min skull utan för alla andras också. Händer det inte mig så händer det någon annan.

Polisen har fått in anmälan om skadegörelsen men har i nuläget ingen misstänkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!