Olycksdrabbad industri satsar på säkerheten

Ikea Industry Hultsfred har tidigare pekats ut som en av Sveriges farligaste industrier. Men nu menar både företaget och facket att säkerhetsarbetet har förbättrats.

"Vi har gjort ett jätteprogram kring vår säkerhetskultur", säger Klas Franzén, vd för Ikea Industry Hultsfred.

"Vi har gjort ett jätteprogram kring vår säkerhetskultur", säger Klas Franzén, vd för Ikea Industry Hultsfred.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2023-11-22 12:00

Tredje högst olycksfrekvens bland större industriarbetsplatser i Sverige. Så löd betyget för Ikea Industry Hultsfred när tidningen Dagens Arbete förra året gjorde en kartläggning av Sveriges farligaste stora industriarbetsplatser.

"Ikea-fabriken i Hultsfred producerar inte bara Pax-garderober utan även allvarliga olyckor på löpande band", skrev Dagens Arbete.

Kartläggningen byggde på Arbetsmiljöverkets statistik över anmälda arbetsolyckor under perioden 2012–2021.

– När man tittade tillbaka historiskt på anmälningar för arbetsplatsolyckor, relaterat till hur många anställda vi är, fick man fram den statistiken. Sedan det kom fram har vi gjort ett jätteprogram kring vår säkerhetskultur och hur vi jobbar med väldigt många olika bitar, säger Klas Franzén, vd på Ikea Industry Hultsfred, till Vimmerby Tidning.

undefined
Ikea Industry Hultsfred, som tillverkar garderober och spånskivor, har i dagsläget 330 anställda.

Han menar att företaget har satsat mycket tid och energi på att komma till rätta med problemen.

– Ingen medarbetare ska skada sig här så att man inte kan vara fullt återställd direkt efter. Vi ska inte ha några sådana olyckor. Det ligger allra högst på vår agenda nu.

Vad gör ni konkret för att öka säkerheten?

– Väldigt mycket handlar om beteende. En maskin som rullar och går som den ska är oftast ingen risk på vår anläggning, men det handlar väldigt mycket om hur vi beter oss som ledare och medarbetare när någonting inte går som det ska. Exempelvis vid underhåll, om en maskin havererat eller om någonting extraordinärt händer.

Under 2022–2023 har det inträffat tre allvarliga olyckor och lika många allvarliga tillbud på Ikea Industry. Under 2023 har två arbetsolyckor lett till sjukfrånvaro. Det visar statistik som Vimmerby Tidning begärt ut från Arbetsmiljöverket.

Klas Franzén uppger att den nya fabriken som byggs i Hultsfred kommer att vara säkrare än den gamla.

– Vi har investerat väldigt mycket tid och energi innan vi har beställt våra maskiner, för att de ska vara så säkra som möjligt när de kommer till oss. Jag vill säga att den nya fabriken kommer att vara säkrare.

undefined
"Vi har gjort ett jätteprogram kring vår säkerhetskultur", säger Klas Franzén, vd för Ikea Industry Hultsfred.

Erik Bouvin är klubbordförande i GS-facket på Ikea Industry. Han instämmer i att säkerhetsarbetet är högt upp på dagordningen.

– Företaget jobbar med frågorna hela tiden, men tråkigt nog så händer det olyckor ändå, säger Erik Bouvin.

Han menar att alla på arbetsplatsen har ett arbetsmiljöansvar, och att det är viktigt att alla olyckor och tillbud rapporteras.

– Vårt mål är att inte ha några olyckor med personskador.

Enligt Klas Franzén har olyckorna på företaget blivit mindre allvarliga.

– Vad vi tycker oss kunna se, även om det naturligtvis är farligt att dra några slutsatser för tidigt, är att vi har andra typer av olyckor nu. Det är inte allvarliga olyckor, utan det är att man har snubblat eller liknande, säger han.

Håller du med om att det är färre allvarliga olyckor nu?

– Ja, över tid. Vi har haft väldigt tragiska olyckor om vi går tillbaka 25–30 år, säger Erik Bouvin som menar att medvetenheten hos de anställda har förbättrats.

– Folk rapporterar in själva när de har snubblat. Vi rapporterar in alla de olyckorna, och det ska man göra. 

Enligt Dagens Arbete var det endast försynen som räddade en medarbetare från att förolyckas i samband med en fallolycka häromåret.

– Vi har inte haft någon liknande olycka sedan dess, säger Erik Bouvin.

Olyckor och tillbud

Arbetsgivare är skyldiga enligt arbetsmiljölagen att anmäla allvarliga händelser till Arbetsmiljöverket. Anmälan ska göras utan dröjsmål, vilket betyder att det helst ska ske samma dag.

Det som ska anmälas är:

- dödsfall

- svårare personskador

- skador i arbetet som drabbat flera arbetstagare samtidigt

- allvarliga tillbud, det vill säga händelse som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!