I en insändare i Vimmerby Tidning skriver ambulanspersonalen i Vimmerby att det råder kaos i ambulanssjukvården. Det håller personalen i Hultsfred-Virserum också med om.
På ambulansstationen i Hultsfred väntar ambulanssjuksköterskorna Anne Blomqvist och Jenny Karlsson på larm.
– Vi står bakom det som kollegorna i Vimmerby skriver, det är precis samma här, säger Anne Blomqvist, som precis blivit vald till personalföreträdare.
Hon säger att deras läge är lika bekymmersamt fast egentligen kanske mer.
– Vi saknar åtta heltider när april är slut. Vi blir tolv då och ska vara 20 personer, säger hon.
Totalt har åtta personer valt att sluta, de två sista går i slutet av april.
När EU-direktivet om arbetstidsregler slog igenom förra året i Sverige och SKR, Sveriges kommuner och regioner, samt facket förhandlat färdigt försvann alternativet med heldygnspass och ersattes med halvdygn.
Många har pendlat så långt bort som från Kalmar.
– När det blev halvdygnstjänster blev det omänskligt att pendla utan kompensation för bensin och diesel. Några har gått till Oskarshamnsstationen och andra som bor söder om Kalmar till Karlskrona. Med inflationen så har man inte råd, därför har folk slutat.
Ansvarigt regionråd säger att regionen skjutit till mer resurser.
– Det handlar antagligen om att ha annonser ute för att anställa folk. Jag vet inte om det kan kallas att ge oss mer resurser, säger Anne Blomqvist.
Vad ser ni som framkomlig väg för att lösa detta?
– Här uppe i området är det svårt att få folk eftersom inte så många är bofasta. Man måste kunna resa på arbetstid eller få extra betalt. I Oskarshamn fick sjuksköterskorna på akuten ett par tusen extra.
När ambulansen i Hultsfred rycker ut med patient till Västervik är den borta i tre och en halv timme.
– Är det en hjärtinfarkt får vi åka ännu längre, till Kalmar. Kortast är det till Oskarshamn men de har platsbrist och tar inte emot kirurgiska patienter, det är bara medicinakut.
Ambulansen i Virserum är sedan januari i tjänst vardagar från 0830 till 1730. Den övernattar i Hultsfred.
Själv bor Anne Blomqvist mellan Oskarshamn och Mönsterås och har sju mil till jobbet. Hon gick tillbaka till ambulansen när det blev halvdygn eftersom hon inte ville jobba heldygn.
– Jag valde Hultsfred och Virserum för att vi får mycket mer vårdtid med patienterna, det blir mer än att bara köra in patienter, berättar hon. Det är ett roligt jobb inom ambulansen.
Jenny Karlsson bor i trakten av Målilla.
– Det är bra att jobba halvdygn men det blir slitigt när det bara är en ambulans som rullar.
Hon menar att det var fel hur övergången till de nya arbetstidsreglerna gick till och att cheferna inte fick möjlighet att rekrytera. Ambulanssjuksköterskor växer inte på träd, det är fyra års högskoleutbildning.
Just nu finns det 390 jobb utannonserade på arbetsförmedlingen.se om tjänster inom ambulans i hela landet.
– Det blev mycket frustration och ilska. Vi känner att vi inte räcker till, det blir mer och mer att göra på ambulansen, säger Jenny Karlsson.
Anne och Jenny såg helst att en ny station för två bilar byggdes i Målilla. Den skulle kunna serva hela kommunen mycket effektivare menar de. Dessutom skulle det vara lättare för folk att pendla, det är inte lika långt som upp till Hultsfred.