Ambulanspersonalen i Vimmerby befinner sig i riktigt svårt läge. Dels har chefen nyligen valt att sluta och i en insändare ryter personalgruppen ifrån och menar att en lösning på problemen med bemanningen och schemat krävs snarast.
När Vimmerby Tidning träffar personalen på ambulansstationen på tisdagen berättar flera att de funderar på att börja se sig om efter andra jobb, samtidigt som andra redan valt att sluta. Kärnan i problemet är att bemanningen inte går ihop och det har lett till en allvarlig situation där både personal och patienter blir drabbade. "Vi känner att vi nått en gräns", sa ambulanssjuksköterskan Sasja de Geest då.
Jonas Löf, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Kalmar län, är bekant med situationen i Vimmerby.
– Det här berör hela länet eftersom vi väntar på svar på vår dispensansökan om dygnsvilan, som vi lämnat in till SKR. Vi kommer också att söka dispens för sommaren då vi ser att vi inte har personal så att det räcker till, det är det vi jobbar med just nu. Jag kan förstå att personalen är orolig och det är vi också, säger han till Vimmerby Tidning.
1 oktober infördes nya regler för dygnsvila och verksamheten gick över på att jobba delade dygn. I Vimmerby står ambulanspersonalen bakom det beslutet men menar att införandet gick för snabbt och planerades för dåligt.
– Jag började i december, för mer än ett år sedan, att informera om konsekvenserna som det här skulle få för ambulanssjukvården. Det här är inget nytt för oss men vi är där vi är och vi jobbar med olika schemalösningar. I augusti fick vi också beskedet att den lösning som vi föreslog inte skulle gå att genomföra i enlighet med kraven. Då blev det ett annat schema och det fick konsekvensen att vi saknar personal i regionen nu, säger Jonas Löf.
Verksamhetschefen berättar vidare att man väntat på svar på dispensansökan sedan i november. Konsekvensen av situationen, att personal under tiden sagt upp sig eller börjat se sig om efter andra jobb med bättre villkor, menar han inte heller är något nytt.
– Vi vet om det här och precis som ambulanssjukvården i hela Sverige kan vi inte mer än att försöka förklara mer vad det här innebär för oss, på nationell nivå. I vårt län har vi gått från dygnstjänstgöring till att behöva rekrytera för att jobba på det nya sättet, säger Jonas Löf.
Är det svårt att rekrytera ambulanspersonal på relativt små orter?
– Det är svårt men inte bara på små orter nu. Alla har samma behov att rekrytera mer personal för att få det att gå ihop, både med dygnsvilan och med att försöka hålla övertiden nere.
Personalen i Vimmerby är oroliga för sin sommarsemester. Kan den bli svårt att bevilja?
– Ja, så kan det bli, men vi har ett krav på oss att lösa det eftersom det är en laglig rätt att få semester och föräldraledighet under sommaren.
Hur jobbar ni förutom att gå och vänta på svar på dispensansökan?
– Vi jobbar med flera olika saker, exempelvis en avställningsplan för ambulanser inför sommaren. Det är där vi är och den här våren får vi lösa efter hand genom att omprioritera resurserna. Vi har ett länsövergripande uppdrag och inte ett kommunuppdrag.
När kommer svaret?
– Hade jag vetat det så hade jag sagt det, säger Jonas Löf.