Ny dressinstation och längre turer i sommar

Den nya dressinstationen blir röd med vita knutar och svart tegeltak. Huset får en byggnadsarea på 48 kvadratmeter.
Den nya dressinstationen blir röd med vita knutar och svart tegeltak. Huset får en byggnadsarea på 48 kvadratmeter.

Till sommaren ska en ny dressinstation stå klar i Hultsfred, vilket innebär att dressinturerna förlängs. "De får trampa nästan en kilometer till", säger Jan Blixt från smalspårsföreningen.

Hultsfred 16 februari 2023 11:30

Bygglov har nu beviljats för dressinstationen, som ska uppföras på stationsområdet i Hultsfred.

– Den blir röd som de gamla banvaktarhusen utmed hela spåret, säger Jan Blixt, sammankallande och kassör i smalspårsföreningens lokalavdelning.

undefined
Den nya dressinstationen blir röd med vita knutar och svart tegeltak. Huset får en byggnadsarea på 48 kvadratmeter.

Dressinstationen, som till sin utformning liknar ett magasin vid Flatens station, kommer att ersätta en gammal dressinbod. Tidigare fanns planer på att flytta boden, men nu ska den i stället rivas.

Jan Blixt berättar att stommen till dressinstationen byggs på Lignarium snickeri i Virserum. Förutom en väntsal kommer byggnaden att ha en liten reparationsdel.

– Vi har inget startdatum, men snarast möjligt är det som gäller. I början på juni ska vi vara igång igen med dressinverksamheten.

undefined
En gammal dressinbod på stationsområdet ska rivas och ersättas av den nya dressinstationen.

Som Vimmerby Tidning tidigare har berättat ska dressinuthyrningen flyttas från Björkudd till stationsområdet. Förutom ett stationshus byggs ett nytt spår och en träperrong.

– Det ska bli lätt att ta sig fram och vara tillgängligt för alla.

Vad händer med husen som står i Björkudd? 

– Vad jag kan se nu kommer de att vara kvar där. Vi har inga planer på att flytta någonting än i alla fall. Det största huset där nere är ett magasin som vi vinterförvarar våra dressiner i.

undefined
Smalspårsföreningens dressincykling är en populär turistattraktion i Hultsfred.

Myndighetsdirektiv ligger bakom beslutet att inte flytta husen.

– När det började filas på det här förslaget sa myndigheterna att de inte passade in riktigt på stationsområdet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa