Snart blir Bryan från Oklahoma tv-stjärna i "Allt för Sverige"

Besöket i Hultsfred blev minnesvärt för "Allt för Sverige"-deltagaren Bryan Withiam, som fick sjunga med lokala musiker på Hotell Hulingen. Nu drömmer han om att återvända till Sverige och uppträda tillsammans med en svensk vän.

Amerikanerna gjorde bland annat ett stopp på Tors Plan i Hultsfred. Längst till höger står Bryan Withiam, som trivdes i våra trakter.

Amerikanerna gjorde bland annat ett stopp på Tors Plan i Hultsfred. Längst till höger står Bryan Withiam, som trivdes i våra trakter.

Foto: Privat

Hultsfred2024-09-21 06:00

– Jag bor i en småstad i Oklahoma med lite mer än 8 000 invånare, säger Bryan Withiam när Vimmerby Tidning intervjuar honom via Zoom.

Han har bott i Oklahoma i hela sitt 44-åriga liv. Innan han reste till Sverige i våras för att vara med i SVT:s "Allt för Sverige", som har säsongspremiär den 2 november, hade han aldrig satt sin fot utanför USA.

– Känslan när du kommer till en helt ny plats och vet att du har släkt som bor där är fantastisk.

Till vardags jobbar han som advokat med konkurser som specialområde. På fritiden sysslar han med skådespeleri, sång och musik. Han syns bland annat i den amerikanska katastroffilmen "Twisters" som hade svensk biopremiär i somras.

– Jag var statist i bakgrunden och spelade stormjägare.

undefined
Programledaren Anders Lundin tillsammans med Bryan Withiam under inspelningarna av "Allt för Sverige", som har premiär senare i höst.

Bryan Withiam har tidigare släktforskat på egen hand, men lyckades inte hitta hela sanningen om sin svenska släkt.

– Mina svenska rötter är väldigt viktiga för mig, säger han och berättar att han blev ännu mer motiverad att upptäcka sin släkthistoria efter att hans farfar gick bort förra året.

– Min farfars mormor var helt svensk.

Den sistnämnda meningen säger han på svenska, ett språk som han började lära sig för fyra år sedan – med hjälp av appar, vänner och svensk musik. Han lyssnade bland annat på Gyllene Tider och Kent.

– Jag gillar verkligen musik från Sverige och andra skandinaviska länder. När jag var liten lyssnade jag på det norska bandet A-ha. När jag blev äldre började jag lyssna på Cardigans, Kent och Rednex.

När "Allt för Sverige" spelade in ett avsnitt i Hultsfred fick Bryan Withiam gå upp på scenen på Hotell Hulingen och sjunga Kents "Utan dina andetag" tillsammans med Dimpker Brothers och Filip Olvenius.

– Det var en stor överraskning. Ingen hade berättat för mig att jag skulle göra det, säger han och berättar att det var en väldigt rolig upplevelse.

undefined
Bryan Withiam fick sjunga en Kentlåt tillsammans med Dimpker Brothers från Hulta utanför Västervik och Filip Olvenius (The Indigo Echoes) från Hultsfred.

"Utan dina andetag" är en speciell låt för honom.

– Jag har en vän i Sverige. Hon och jag möttes i en karaoke-app för fyra år sedan och "Utan dina andetag" var en låt som vi lärde oss tillsammans. Jag hörde talas om "Allt för Sverige" när jag pratade med samma vän.

I Hultsfred fick Bryan Withiam och de andra deltagarna även spela tillsammans med elever på musikskolan.

– Jag hade jättekul, säger han och berättar att eleverna var fantastiska och att det var intressant att lära sig mer om kommunala musikskolan.

Han minns att folk i Hultsfred var nyfikna på programledaren Anders Lundin och deltagarna när de filmade utomhus. Och de fick äta mycket glass, eftersom varje inslag spelades in flera gånger och glasstrutarna som deltagarna satt och åt i solen smälte mellan varven.

undefined
På Hultsfreds musikskola fick tv-teamet och amerikanerna bland annat träffa verksamhetschefen Thomas Åstrand.

Vistelsen i Hultsfred avslutades med en utslagstävling på Hultsfred strandcamping.

– Varje gång vi var tvungna att ta avsked av någon var det väldigt känslosamt och vi saknade den utslagna tävlande som en familjemedlem. Samtidigt minns jag att det var trevligt att äta glass och lunch vid sjön. Det var en vacker plats.

Bryan Withiam önskar att han även hade fått möjlighet att besöka Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

– När jag var liten tittade jag mycket på Pippi Långstrump-filmer. Jag vet också mycket om Ronja Rövardotter och Emil i Lönneberga.

Han har redan så smått börjat planera en ny resa till Sverige, och då tar han gärna ton igen – helst tillsammans med sin svenska vän.

– Jag älskar Sverige och att få spela musik där skulle vara en dröm som blir verklighet.

undefined
Sång och musik är ett stort intresse för Bryan Withiam, vilket kommer att synas i tv-programmet i höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!