Sofia, 34, siktar på lång politisk karriär

Det nyvalda kommunfullmäktige i Hultsfred har bara tre ledamöter under 40 år. Yngst är 34-åriga Sofia Reither (C). "Jag hoppas kunna inspirera yngre att vilja engagera sig", säger hon.

34-åriga Sofia Reither (C) är yngst bland ledamöterna i kommunfullmäktige, som hade mandatperiodens första sammanträde i slutet av oktober.

34-åriga Sofia Reither (C) är yngst bland ledamöterna i kommunfullmäktige, som hade mandatperiodens första sammanträde i slutet av oktober.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2022-11-05 06:10

Inför valet visade Vimmerby Tidnings granskning på en stor mansdominans bland kandidaterna, vars medelålder låg på 57,1 år.

Av de 45 ordinarie ledamöter som valdes in i kommunfullmäktige är endast 14 kvinnor, vilket motsvarar 31 procent. Det är en minskning jämfört med förra valet, då 16 kvinnor blev valda.

Medelåldern i fullmäktige ligger numera på 59,6 år.

– Det är en fördel i sig att många har varit med länge och har en trygghet i politiska sammanhang, men det måste till en föryngring. Jag hoppas att jag kan vara en inspiration till andra som är i min ålder eller yngre att engagera sig, säger Sofia Reither som gör sin första mandatperiod.

– Sedan måste jag säga att det vore roligt om det var ännu fler kvinnor som kunde engagera sig, så att man fick en jämnare fördelning.

undefined
34-åriga Sofia Reither (C) är yngst bland ledamöterna i kommunfullmäktige, som hade mandatperiodens första sammanträde i slutet av oktober.

Med sina 34 år är hon yngst i kommunens högsta beslutande församling, och en av bara tre ledamöter under 40 år.

Hur var första sammanträdet?

– Det var högtidligt måste jag säga. Och man känner sig privilegierad, speciellt när det är så oroligt som det är i världen, att ha den möjligheten att få tillhöra ett parti och göra sin talan hörd.

Hon märkte att medelåldern är hög i fullmäktige.

– Det är synligt. Sedan är det naturligt. Många har barn som inte bor hemma längre och har mer tid. De har också varit engagerade längre och har kunskap som inte är att förringa heller. Men det borde finnas fler yngre som vill engagera sig.

För att få till en jämnare åldersfördelning menar Sofia Reither att det krävs personer som inspirerar andra.

– Det här är tyvärr något man kan se även i föreningslivet, att det är svårt att få unga att engagera sig i något som inte bara är till ens egen fördel. 

undefined
Sofia Reither blev placerad bredvid 85-årige Owe Samuelsson (C), som är äldst i fullmäktige. Han slutar dock vid årsskiftet, eftersom han flyttar från Hultsfred.

Hon tror att många kvinnor har svårt att hinna med politiken, eftersom hemarbete och barn tar mycket tid. Själv siktar hon på ett långsiktigt politiskt engagemang.

– Därför har jag sagt att jag ska ta det pö om pö och engagera mig lagom. Jag är en person som gärna går "all in". Jag har en väldigt närvarande make och far till mina barn som jag ser som en stor stöttepelare. Men jag ska ta det i den takt som min familj och jag klarar av.

Sofia Reither är bosatt i Lönneberga.

– Jag vill få den bygden bli hörd i kommunen. Det är därför jag har engagerat mig. Jag har barn som går i förskola och skola, så det ligger mig varmt om hjärtat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!