I december 2022 invigde ETC sin första solcellsanläggning i Hultsfred, Kiras solpark, som byggts på Kiras öken.
Företaget har även arrenderat ett tio hektar stort område i Älgshult, strax utanför Hultsfred. Tanken var att en solcellspark på tio megawatt skulle byggas där. Men nu har ETC sagt upp arrendeavtalet med kommunen.
Uppsägningen gjordes efter att företaget fått besked från Eon om kostnader och tidsplan för att ansluta solcellsparken till elnätet.
– Väntetid på fem till sju år för att få en anslutning är ohållbart. Kostnaderna är också väldigt höga. Det är ungefär en och en halv miljon för en megawatts anslutning, säger Gahangir Sarvari.
Han uppger att den långa väntetiden varit avgörande för beslutet att säga upp arrendeavtalet med kommunen.
– Det är omöjligt för ett företag att vänta sju år för att kunna sätta igång.
Enligt Gahangir Sarvari har det generellt blivit väldigt långa väntetider för anslutning av solcellsparker.
– Hela branschen önskar sig att nätägarna ska underlätta anslutningarna för både mindre och större parker. Ett till två år är rimligt, men fem till sju år – då ställer man sig frågan varför?
Skrotar ni helt planerna på en andra solcellspark i Hultsfreds kommun?
– Nej då, vi vill gärna fortsätta att bygga. Men när man får sådana besked och ser att det finns sådana hinder, då blir det naturligtvis lite svårt. Då kan inte vi göra någonting. I ett samhälle måste olika aktörer samarbeta och hjälpa varandra. Det räcker inte att vi har viljan att bygga. Det måste finnas möjligheter också.
ETC har en fortsatt dialog med Hultsfreds kommun.
– Nu måste vi fokusera på de platser där vi vet att det kommer att finnas en möjlighet att bygga. Då kanske det blir mindre parker, eftersom det kanske är lättare att få en anslutning.
Väntetiderna för anslutning till elnätet har även varit relativt långa i samband med bygget av Kiras solpark. Endast en femtedel av den planerade anläggningen har därför byggts.
– Resten kommer att påbörjas och byggas inom de närmaste veckorna eller månaden. De har lovat att anslutningen ska vara färdig i slutet av kvartal 1 eller början av kvartal 2. Då ska vi koppla in resterande.
Eon har som policy att inte kommentera enskilda projekt.
– Vi måste svara mer i generella termer, säger Peter Hjalmar, regionchef på Eon.
– Under 2023 fick vi in över 2 200 förfrågningar på solparker över en megawatt. Det är en ökning med 35 gånger från ett läge som var 2020, så det är en rejäl anstormning som vår organisation står inför, fortsätter han.
Ju större solcellsparken är desto längre blir väntetiderna.
– Vi har sett i norra Kalmar län att stora solcellsparker som nu ansluts får stor inverkan. Då kan man behöva förstärka och bygga om regionnätet, säger Peter Hjalmar som uppger att det kan ta några år att göra en omfattande nätutredning.
– Jag förstår att det låter orimligt. Men vi bygger ett nytt energisystem. Plötsligt kommer produktionen från ett annat håll än den gjorde tidigare. Många av parkerna är i magnitud som ett halvt kärnkraftverk. Då får det stora konsekvenser för nätet.
För att komma till rätta med problemet har Eon bland annat utökat sin personalstyrka rejält.
– Kötiderna ökade trots att vi anställde fler personer och ökade digitaliseringsgraden och därför tog vi ett beslut under slutet av 2023 att testa ett helt nytt radikalt koncept för att korta ledtiderna.
Läs mer om det nya konceptet i faktarutan.