Sommarlovsbiljetten för unga kan dras in i Hultsfred

Hultsfreds ekonomi är under press. Det kan innebära att det för första gången på flera år inte blir några gratisresor med KLT i sommar för kommunens ungdomar.

Ett tuffare ekonomiskt läge i kommunen minskar chanserna för ungdomarna att få fria resor i kollektivtrafiken i sommar.

Ett tuffare ekonomiskt läge i kommunen minskar chanserna för ungdomarna att få fria resor i kollektivtrafiken i sommar.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-02-07 12:00

I höstas kunde Vimmerby Tidning berätta att det är oklart om det blir något sommarlovskort i KLT-trafiken för kommunens ungdomar i år. Under flera somrar har Hultsfred bjudit på ett sådant.

Kommunalrådet Lars Rosander berättade då att kommunens mål är att förhandla med KLT om att bara behöva betala för de sommarlovskort som aktiveras.

Hela 18 procent av korten låg nämligen bara och samlade damm förra sommaren. Mottagarna använde dem aldrig. Omräknat på Hultsfreds biljetter handlar det om cirka 100 000 kronor.

Ett antal månader har gått men kommunen har inte lyckats få med KLT på tåget med idén om att betala enbart för de sommarlovskort som nyttjas.

– KLT har sitt erbjudande och det gäller alla, säger Lars Rosander om att samtalen med länstrafiken inte resulterat i att KLT växlat in på ett nytt spår genom att enbart ta betalt för aktiverade biljetter.

Kommunen har tagit in synpunkter från skolor och ungdomar om sommarlovskortet.

– Det dröjer innan vi tar ställning. Vi ska ta in ytterligare synpunkter. Men vi befinner oss i ett annat ekonomiskt läge, än de senaste fyra åren, med stora underskott i budgeten och det påverkar ställningstagandet.

Du låter inte särskilt optimistisk?

– Vi har inte beslutat något ännu men det behövs pengar på många håll och vi måste prioritera. Det ekonomiska läget är bekymmersamt, förklarar Lars Rosander.

Vimmerby Tidning har sökt KLT.

Ännu har inga beslut fattats om sommarlovskortet i Hultsfred.
Ännu har inga beslut fattats om sommarlovskortet i Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!