Sommarlovsbiljetten för unga kan dras in i Hultsfred

Hultsfreds ekonomi Àr under press. Det kan innebÀra att det för första gÄngen pÄ flera Är inte blir nÄgra gratisresor med KLT i sommar för kommunens ungdomar.

Ett tuffare ekonomiskt lÀge i kommunen minskar chanserna för ungdomarna att fÄ fria resor i kollektivtrafiken i sommar.

Ett tuffare ekonomiskt lÀge i kommunen minskar chanserna för ungdomarna att fÄ fria resor i kollektivtrafiken i sommar.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-02-07 12:00

I höstas kunde Vimmerby Tidning berÀtta att det Àr oklart om det blir nÄgot sommarlovskort i KLT-trafiken för kommunens ungdomar i Är. Under flera somrar har Hultsfred bjudit pÄ ett sÄdant.

KommunalrÄdet Lars Rosander berÀttade dÄ att kommunens mÄl Àr att förhandla med KLT om att bara behöva betala för de sommarlovskort som aktiveras.

Hela 18 procent av korten lÄg nÀmligen bara och samlade damm förra sommaren. Mottagarna anvÀnde dem aldrig. OmrÀknat pÄ Hultsfreds biljetter handlar det om cirka 100 000 kronor.

Ett antal mÄnader har gÄtt men kommunen har inte lyckats fÄ med KLT pÄ tÄget med idén om att betala enbart för de sommarlovskort som nyttjas.

– KLT har sitt erbjudande och det gĂ€ller alla, sĂ€ger Lars Rosander om att samtalen med lĂ€nstrafiken inte resulterat i att KLT vĂ€xlat in pĂ„ ett nytt spĂ„r genom att enbart ta betalt för aktiverade biljetter.

Kommunen har tagit in synpunkter frÄn skolor och ungdomar om sommarlovskortet.

– Det dröjer innan vi tar stĂ€llning. Vi ska ta in ytterligare synpunkter. Men vi befinner oss i ett annat ekonomiskt lĂ€ge, Ă€n de senaste fyra Ă„ren, med stora underskott i budgeten och det pĂ„verkar stĂ€llningstagandet.

Du lÄter inte sÀrskilt optimistisk?

– Vi har inte beslutat nĂ„got Ă€nnu men det behövs pengar pĂ„ mĂ„nga hĂ„ll och vi mĂ„ste prioritera. Det ekonomiska lĂ€get Ă€r bekymmersamt, förklarar Lars Rosander.

Vimmerby Tidning har sökt KLT.

Ännu har inga beslut fattats om sommarlovskortet i Hultsfred.
Ännu har inga beslut fattats om sommarlovskortet i Hultsfred.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!