Större publik tillåts efter miljonsatsning: "Häftig kulturarena"

De senaste åren har Rock City renoverats för 8,5 miljoner kronor. Men för att kunna arrangera större konserter i lokalerna krävs ytterligare satsningar.

Teknikvaktmästaren Erik Waldemarson berättar att konserthallen på Rock City numera är godkänd för en publik på 830 personer.

Teknikvaktmästaren Erik Waldemarson berättar att konserthallen på Rock City numera är godkänd för en publik på 830 personer.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2024-08-29 20:00

Nyheten i korthet

  • Rock City, tidigare känt som Metropol, har renoverats för 8,5 miljoner kronor vilket inkluderar förbättrat brandskydd och ökat publikkapacitet till 830 personer.
  • Trots renoveringarna behöver mer arbete göras för att kunna arrangera större konserter.
  • Diskussioner om framtida användning av konserthallen pågår inom kommunen, men det finns intresse för att arrangera konserter på Rock City.

Under Rockpartys tid anordnades konserter med över tusen personer i publiken på Metropol, som nöjesanläggningen vid norra infarten till Hultsfred hette då. Artister som Lars Winnerbäck, Robyn, Kent, Veronica Maggio och Håkan Hellström har uppträtt där.

– När kommunen tog över lokalerna gjordes en ny brandklassning, och av någon anledning klassades konserthallen för 300 personer, säger Erik Waldemarson, teknikvaktmästare på kultur- och fritidskontoret.

undefined
Teknikvaktmästaren Erik Waldemarson berättar att konserthallen på Rock City numera är godkänd för en publik på 830 personer.
undefined
Konserthallen används numera för konferenser och mindre kulturevenemang.

I samband med renoveringen av Rock City har brandskyddet förbättrats i konserthallen, vilket gjort det möjligt att höja publikkapaciteten. Numera är lokalen godkänd för 830 personer, enligt Erik Waldemarson.

– På Rockpartys tid var det högre tak än vad vi har lyckats få nu, med tanke på brandskyddet. Men vi har gjort en ökning mot vad det var när kommunen tog över lokalen.

Totalt sett har 8,5 miljoner kronor investerats i renoveringen av Rock City mellan 2019 och 2023, enligt fastighetsingenjör Jan Oskarsson. I den summan ingår bland annat anpassning av arbetsmiljön för personal och elever på Hultsfred lärcenter, upprustning av entrén, takrenovering på konserthallen och byte av både värmesystem och ventilation.

– Vi har renoverat det vi anser att vi behöver renovera för att ha den verksamheten vi har, säger Jan Oskarsson.

undefined
I den gamla garderoben har ett tjusigt konferensrum skapats med hjälp av Svenskt Rockarkiv.

I dagsläget används konserthallen för konferenser och mindre kulturevenemang.

– Det är en väldigt häftig kulturarena, säger Erik Waldemarson som berättar att det bland annat spelats teaterföreställningar för skolan i lokalen.

Kan det även bli större konserter?

– Det är kanske ingenting som kommunen kommer att anordna, utan det är i så fall om någon annan arrangör går in. Men det hade varit häftigt om man någon gång i framtiden kan få till det.

Större konserter kräver också ytterligare satsningar i konserthallen.

– Det är lite runt det scentekniska som skulle behöva uppdateras.

undefined
Om större konserter ska arrangeras på Rock City behöver delar av scentekniken uppdateras.

Enligt Erik Waldemarson finns intresse för att arrangera konserter på Rock City.

– Vi har fått ett par förfrågningar, bland annat från Walter från Mörkaste Småland som var intresserad av att arrangera på Rock City.

För att arrangera en festival som Mörkaste Småland på Rock City krävs dock bättre möjligheter att hissa upp lampor och högtalare i taket.

– Vi måste ha en ny tross för att kunna arrangera en sådan stor konsert, säger Jan Oskarsson.

– Anläggningen är inte riktigt redo för att ha de här stora evenemangen. Men vi jobbar på det. Sedan får vi se hur det ekonomiska läget ser ut. Vi gör investeringarna i den takt som funkar, säger Erik Waldemarson.

undefined
Anläggningen har fått en mer välkomnande entré med planteringar och belysning.

Vilka ytterligare investeringar som ska göras beror på vad konserthallen ska användas till i framtiden, vilket är något som diskuteras inom kommunen.

– Det pågår ingen ombyggnad just nu, utan det pågår en projektering för att hitta den bästa lösningen för det vi skulle kunna ha lokalen till. Vi vill inte kasta pengar i sjön och investera i någonting som inte kan användas sedan, säger Jan Oskarsson.

Kultur- och fritidschef Tommy Svensson Pöder skulle gärna se fler evenemang på Rock City, som numera ägs av Hultsfreds kommunala industribolag HKIAB.

– Det finns en potential som är enorm. Det är ett hus som är fantastiskt. Jag tycker att fastighetsägaren vill vara med och satsa och vill framåt, och det är positivt. Sedan får vi se vad det landar i, säger han och beskriver den utökade publikkapaciteten som "ett jättelyft".

undefined
Även restaurangen på Rock City har rustats upp i samband med den stora renovering som gjorts.
undefined
Rock City i Hultsfred.
undefined
Rock City i Hultsfred.
undefined
Rock City i Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!